Zapekaná cuketa predstavuje jeden z mnohých spôsobov, ako túto zdravú zeleninu pripraviť. Vyskúšajte recept na plnenú cuketu s mletým mäsom a sušenými paradajkami.
Recept na zapekanú cuketu
Zapekaná cuketa v kombinácii s mletým mäsom, syrom a paradajkami je zásah do čierneho. Pripravte si tento chutný a rýchly recept na večeru či obed. Nebudete ľutovať!
Suroviny
- menšie cukety,
- 500 g mletého vovädzieho alebo bravčového mäsa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 100 g sušených paradajok,
- 1 konzerva lúpaných paradajok,
- 1 – 2 PL olivového oleja,
- 1/2 hrnčeka strúhaného syra (parmezána, eidam, mozarella),
- soľ a korenie podľa chuti (napr. oregano, bazalka)
Tip: Inšpiráciu na chutný obed či večeru nájdete aj v článku Recepty z mletého mäsa - 10 tipov do vášho kuchárskeho repertoáru
Postup prípravy
- V hrnci alebo vo wok panvici na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Následne k cibuľke pridajte sušené paradajky a mleté mäso. To osoľte, okoreňte, pridajte pretlačené strúčiky cesnaku a restujte, kým nezíska hnedkastú farbu (cca 5 minút).
- Potom mäso podlejte vodou a duste do mäkka, kým sa voda neodparí.
- Po zmäknutí pridajte konzervu paradajok v paradajkovej šťave. Môžete prisypať aj niekoľo lyžičiek sušeného oregana alebo bazalky. Premiešajte a chvíľku povarte.
- Medzitým si pripravte cukety. Umyte ich, prekrojte pozdĺžne na polovicu a pomocou lyžice stred vydlabte. Šupku môžete, ale nemusíte, odstrániť.
- Takto pripravené cukety naplníme mäsovou zmesou a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180°C približne 25 min.
- Po 25 minútach cukety ešte posypeme nastrúhaným syrom a pečieme ešte približne 5 minút.
Zapekanú plnenú cuketu s mäsom podávajte ešte teplú. Ako prílohu môžete zvoliť napríklad zemiaky, alebo ľahkým zeleninový šalát, prípadne podávajte ako samostatné jedlo s jogurtovým dipom.
Zdroj: wellplated.com, allrecipes.com
Ďalšie jednoduché zapekané jedlá