Aby sme zostali zdraví, je dôležité mať vyvážený jedálniček. Do toho by samozrejme mali patriť aj ryby, preto by ste ich nemali vynechávať. Obsahujú totiž množstvo dôležitých látok, ktoré sú pre náš organizmus prospešné. Ako na zdravú prípravu pečenej ryby v rúre?
Prečo jesť ryby
Konzumáciou rýb môžete predísť celej rade zdravotných komplikácií. Aby ste sa vyhli riziku kardiovaskulárnych ochorení ako je srdcové zlyhanie, infarkt či napríklad hypertenzia, zaraďte do svojho jedálnička aspoň raz týždenne rybu. Chybu však neurobíte ani pokiaľ si ju dáte dvakrát za týždeň, obzvlášť pokiaľ ňou nahradíte menej zdravé mäso ako je bravčové alebo hovädzie. Je však potrebné si rybu pripraviť zdravo, nie teda vyprážanú, v takom prípade väčšinu svojich pozitív stráca.
Odporúčame: Recept na lososa v rúre
Čo sú omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny chránia srdce a udržujú zdravé žily, pričom udržujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v norme. Rybie mäso navyše znižuje riziko vzniku:
- cukrovky druhého typu,
- reumatoidnej artritídy,
- makulárna degenerácia,
- niektorých druhov rakoviny aj Alzheimerovej choroby.
Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi dôležité aj v tehotenstve pre správny vývoj dieťaťa.
Recept na pečenú rybu
Aby naše telo mohlo využiť všetky prospešné látky z rýb, treba ju správne pripraviť. Veľmi obľúbeným spôsobom prípravy je preto pečená ryba v rúre. Užijete si jej chuť, pričom sa vyhnete zbytočným tukom.
Suroviny
- 4 plátky morskej ryby (losos, treska, či iná),
- 4 citróny,
- 4 strúčiky cesnaku,
- hrsť čerstvých byliniek (kôpor, pažítka, bazalka, koriander),
- menšia červená cibuľa,
- 4 lyžice olivového oleja,
- soľ a korenie.
Postup prípravy
- Rúru rozpáľte na 230 °C. Pripravte si olej a rybu. Prstami olej vtierajte do kože ryby, potom osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Citróny nakrájajte na tenké plátky, dvoma tretinami vyložte pripravený pekáč.
- Plátky ryby narežte tak, aby ste do nich mohli vkladať kolieska citróna. K rybe pridajte aj nasekané bylinky a roztlačený cesnak.
- Takto pripravené ryby vložte do pekáča.
- Pečte zhruba pol hodinu, aby sa mäso prepieklo vo všetkých častiach.
- Pri podávaní rybu zbavte kože, ozdobte plátkami červenej cibule a podávajte s obľúbenou prílohou.
Prečítajte si tiež Ako pripraviť lososa - tipy na prípravu šťavnatej ryby.
K pečenej rybe sa skvele hodia varené zemiaky poliate maslom s čerstvou pažítkou. Pridať môžete aj ľahký šalát z paradajok.
Vyskúšajte tiež: Šťavnatý losos na panvici
Možností, ako pripraviť rybu, je celý rad. Ak vás tento druh mäsa práve neláka, skúste ho najskôr v menšej miere zakomponovať do iných pokrmov. Rybu si môžete pridať na domácu pizzu alebo do cestovinového šalátu. Pri nákupe sa snažte vyberať ryby z overených chovov, ktoré sú udržateľné a ponúkajú kvalitné ryby.
Ďalším zdravým spôsobom prípravy rýb je ich varenie. Pri varení ryby nie je potrebné vymýšľať zložité kreácie, jej chuť totiž skvele vynikne iba s bylinkami. Príprava tak nie je zložitá, získate jedlo plné prospešných živín a podporíte tak svoje zdravie.
Ak ste milovníkom rýb a zároveň aj polievok, určite vyskúšajte rybaciu polievku – vývar z ryby, ktorý je plný živín, omega-3 mastných kyselín a minerálov. Rybia polievka je doslova vývar pre zdravie.
Zdroj: globalnews.ca
Ďalšie obľúbené recepty