Kalamáre bývajú vyhľadávanou kulinárskou špecialitou, predovšetkým milovníkmi exotických pokrmov a kuchýň. Prečo tomu tak vlastne ale je a čo sú to tie kalamáre?
Čo sú kalamáre
Kalámare (kalamár obrovský) sa inak označujú ako kalmáre (kalmáre obyčajné). Jedná sa o morské hlavonožce, ktoré majú úzke telá, dve plutvy a desať chápadiel. Ide o biele mäso. Najčastejšie sú známe v podobe krúžkov obalených v múke a následne osmažené. Podôb ale môže byť viac. Okrem vyprážaných kalamárov sa obľube tešia grilované kalamáre, plnené či kalamáre obalené v cestíčku. Môžu byť pripravované nielen na panvici, grile, ale aj v rúre.
Aj keď sa to mnohým nemusí na prvý pohľad javiť, kalamáre chutia naozaj delikátne. Mäso je biele, mäkké, ich chuť je jemná a ľahko do sladka.
Ako vybrať kvalitné kalamáre
Ak sa nenachádzate práve v prímorskej oblasti, vybrať kvalitné kalamáre môže byť ťažká úloha. Ak objavíte čerstvé, vždy by mali mať neutrálnu vôňu. Nikdy nesmiete cítiť rybinu. Šupka má byť lesklá a biela, bez akýchkoľvek škvŕn či žltého nádychu.
Očistite ich, opláchnite a následne umiestnite do chladničky. Spotrebované by mali byť maximálne do dvoch dní. Ak ich umiestnite do mrazničky, poznačte si k nim dátum uloženia. Mrazené kalamáre by mali byť skladované nanajvýš tri až štyri mesiace.
Ako pripraviť a očistiť kalamáre
Nie je to nič zložité.
- Ako prvé sa prepláchnu.
- Pomocou jedného ťahu vytiahnite hlavu s vnútornosťami od tela.
- Potom prstom vytiahnite zvyšok vnútorností.
- Nezabudnite na kosť, tá má priehľadnú farbu.
- Ďalej odstráňte blanu na povrchu, tá vyzerá ako by bola posiata pigmentom.
- A môžete odrezať chápadlá od hlavy.
- Na spodnej strane chápadiel ešte pravdepodobne zostane zobáčik, ten musí z chápadiel po stlačení vyjsť.
- Po osušení sú kalamáre pripravené.
Recept na grilované kalamáre
Možností, ako si kalamáre ugrilovať, je neuveriteľné množstvo. Najlepším spôsobom je naložiť ich do marinády, nechať oddýchnuť a potom položiť na rozpálený gril. A pochúťka, ktorú ocenia aj hostia, je na svete.
Suroviny
- 1 kg kalamárov,
- 6 lyžíc olivového oleja,
- 3 strúčiky cesnaku,
- šťava z jedného menšieho citróna,
- tymián (približne 10-11 vetvíc),
- soľ a korenie podľa individuálnej potreby.
Postup prípravy
- Kalamáre si riadne očistite, osušte a napichnite ich na špajle.
- Pripravte si marinádu. Do misky vložte olúpaný a prelisovaný či rozdrvený cesnak, olivový olej, tymiánové vetvičky, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte. Do marinády vložte pripravené a osušené kalamáre a nechajte ich aspoň pol hodiny marinovať.
- Včas si rozpáľte gril a namarinované kalamáre naň vložte. Z každej strany ich maximálne 1-2 minúty pogrilujte, a to na veľkom žiare. Dobu nikdy nepredlžte, inak vám stuhnú.
- Než začnete podávať, môžete ich pokvapkať marinádou, čo vám zostala a ešte vylisovanou šťavou z citróna.
Marinád sa dá vykúzliť mnoho, kombinácia oleja, byliniek, soli a korenia je zaručená istota. Kalamáre sa týmto spôsobom dajú pripraviť aj v rúre či na panvici.
Ako dlho variť kalamáre
Možno ich aj variť, a to pokrájané, vždy maximálne po dobu 1 až 2 minút. Krátko, pre ich krehkosť. Najchutnejšie mäso je získané z tela, ale aj chápadlá sú brané ako pochúťka.
Recept na chápadlá
Očistené chápadlá varíme v osolenej či neosolenej vode do doby, než budú krásne mäkké. Potom sa vyberú a ľahko sa z nich dá stiahnuť koža. Pokiaľ si ale prajete kožu zachovať, neodkladajte ju. Takto uvarené chápadlá sa ešte dajú na rozpálenú panvicu, kam sme predtým naliali olej. Sprudka opečieme, aby sme získali zlatistú farbu.
S týmto pokrmom sa dá vymyslieť veľa. Kalamáre sa dajú obaliť v cestíčku alebo ich môžete naplniť. Napríklad plnkou, špenátom, zmesou byliniek, rozšľahaného vajíčka a syra, variantov je viacero.
Zdroj: seriouseats.com, lovefoodhatewaste.com
Ďalšie obľúbené recepty