Cícer je častá súčasť našich jedálnych lístkov, čo je veľmi dobre, pretože stále patrí medzi takmer zabudnuté strukoviny, ktoré sú veľmi prínosné pre zdravie.
Čo je to cícer?
Cícer je rastlina známa aj ako rímsky hrach, ktorá má v kuchyni svoje uplatnenie od nepamäti. Ide o druh strukoviny, ktorá sa k nám dostala z Indie. Vďaka svojmu zloženiu a orieškovej chuti úplne vyniká nad ostatnými strukovinami, radí sa dokonca medzi superpotraviny.
Čo obsahuje cícer?
Je všeobecne známe, že strukoviny sú pre naše zdravie nenahraditeľné. Obsahuje však oveľa viac prospešných látok, ako sú esenciálne aminokyseliny (lyzín, tryptofán, izoleucín), nenasýtené mastné kyseliny (kyselina olejová, kyselina linolová), mnoho minerálov (horčík, fosfor, draslík, vápnik, zinok) a vitamínov B , B3, B9 a beta-karotén.
Okrem uvedených látok a minerálov cícer obsahuje aj cholín a kyselinu listovú, ktoré sú prínosom pre nervovú sústavu. Dobrou správou pre celiakov je, že neobsahuje lepok. Avšak pozor, ako strukovina podporuje nadúvanie.
Ako uvariť cícer?
Častou otázkou je, ako ho uvariť a ako dlho sa varí.
- Najskôr ho poriadne prepláchnite studenou vodou, aby ste ho zbavili prachu.
- Cícer tiež vyžaduje pred varením namočenie, avšak v tomto prípade počítajte s oveľa dlhšou dobou ako u iných strukovín. Cícer namočte pokojne aj deň vopred v studenej vode.
- Pri varení vymeňte vodu, prepláchnite a zase ho zalejte dvojnásobkom vody, priveďte do varu a nechajte 1 hodinu len tak ľahko prebublávať.
- Osoľte až pred koncom varenia.
Recepty z cíceru
Dá sa použiť takmer na čokoľvek. Veľmi obľúbené sú:
- cícerová pomazánka,
- cícerové placky,
- cécerové fašírky,
- plnohodnotný šalát s cícerom,
- hummus.
Môže tiež nahradiť nezdravé chipsy. Cícer na paprike, karí alebo akokoľvek inak pečený cícer vám zachutí natoľko, že už po klasických chipsoch nesiahnete. Obľúbené sa stávajú aj cícerové cestoviny, ktoré si môžete pripraviť na mnoho spôsobov.
Medzi najlepšie recepty z cíceru patria:
Cícerová polievka
Ak premýšľate nad cícerovou polievkou, môžete ju pripraviť dvojakým spôsobom. Buď ako hustú a krémovú polievku, ktorá zahreje v zimných mesiacoch, alebo takú, kde táto strukovina nahradí akúkoľvek závarku. Pripravte si chuťovo dokonalú cícerovú polievku – recept nájdete TU.
Falafel z cíceru
Falafel z cíceru je tradičný arabský pokrm, pod ktorým si môžeme predstaviť fašírky z tejto strukoviny. Prílohou je klasická pita alebo zeleninový šalát. Recept na falafel z cíceru nájdete na tomto odkaze.
Zdroj: goodto.com, inspiredtaste.net
Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať