Cuketový koláč na sladko aj na slano sa stáva každý rok obľúbeným receptom sezóny. Cuketa je navyše plná vlákniny a vitamínu C. Prinášame vám recept na rýchly slaný cuketový koláč s Cottafe syrom.
Keď sa povie cuketa, mnoho z nás nad touto zeleninou ohrnie nos. To je však veľká chyba, pretože cuketa patrí medzi superpotraviny, ktoré s naším telom robia doslova zázraky. S cuketou môžete akokoľvek experimentovať, hodí sa ako do sladkých, tak aj do slaných pokrmov, a navyše má množstvo zdraviu prospešných účinkov.
Je tvorená až z 90% vodou a neobsahuje žiadny tuk, preto je vhodná pri redukčných diétach. Okrem iného obsahuje mnoho vlákniny, karoténu a riboflavínu.
Ako spoznať zrelú cuketu?
Pestovanie cukety nie je vôbec náročné, čerstvé plody si tak môžete nazbierať rovno na vašej záhradke. Na otázku, kedy je cuketa zrelá máme jednoduchú odpoveď. Cukety zbierajte malé a mladé, keď majú približne 12 – 18 cm. Obľúbené sú aj menšie cukety kvôli ich výrazne sladšej chuti.
Cukety môžete zbierať aj s cuketovým kvetom, na ktorom si tiež pochutíte. Je dobré ich zbierať často, pretože plodia opakovane a po zbere mladých plodov opäť vytvárajú nové cuketky. Pokiaľ cukety kupujete v obchode, tiež si vyberajte menšie kúsky, ktoré sú mladé a chuťovo lepšie.
Kedy je cuketa jedovatá?
Pri konzumácii cukety je treba byť vždy obozretný. Akonáhle zistíte, že má cuketa horkú chuť, viac ju nejedzte. Horká chuť je znakom toho, že sa v rastline nachádza jedovatá látka – kukurbitacín, ktorá sa nezničí ani tepelnou úpravou. Tento jed sa po konzumácii prejavuje v prípade miernej otravy nevoľnosťou, zvracaním, hnačkou. V prípade podozrenia na otravu z cukety si nasaďte ľahkú diétu – jedze iba suché jedlá a najmä zvýšte pitný režim.
Pokiaľ si však budete vyberať pekné mladé kúsky cukety a vždy ju dobre tepelne spracujete, žiadnej otravy jedlom sa nemusíte báť. Riziko otravy hrozí najmä u veľkých a starších cukiet, najmä ak sa pestujú počas veľkého sucha.
Recept na slaný cuketový koláč
Nie je žiadnym tajomstvom, že cuketové koláče sú veľmi jednoduché a rýchle. Tento fit cuketový koláč zo špaldovej múky si obľúbite aj kvôli vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu tuku.
Suroviny
- 0,5 kg cukety,
- 80 g pohánkovej (špaldovej) múky,
- 200 g syra Cottage,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 5 vajec,
- pór,
- soľ, korenie.
Postup prípravy
- Cuketu umyte a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Keďže je cuketa plná vody, vytlačte ju.
- Cesnak olúpte a prelisujte, pór nasekajte nadrobno.
- Potom vyžmýkanú cuketu zmiešajte so všetkými ostatnými surovinami, poriadne premiešajte a dochuťte.
- Cesto nalejte na vopred pripravený menší plech (ideálne tortová forma) vyložený papierom na pečenie a vložte do vopred vyhriatej rúry.
- Pečte asi 45 minút na 200 stupňov. Podávajte s kyslou smotanou.
Zdroj: goodhousekeeping.com
Ďalšie recepty z cukety