Hľadáte netradičnú alternatívu ku klasickému talianskemu krémovému rizotu? Vyškúšajte hubové rizoto z quinoa – superpotraviny plnej bielkovín a vlákniny. Tento recept je určený pre všetkých kuchárov, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy pri varení.
Zaujíma vás, čo je quinoa, ako ju uvariť a aké ďalšie recepty z nej môžete pripraviť? Zistite viac na tomto odkaze.
Recept na hubové rizoto z quinoa
Quinoa je obľúbenou superpotravinou nielen vo vegánskej a vegetariánskej kuchyni, kde sa často používa ako náhradný zdroj bielkovín. Pridáva sa do rôznych šalátov, polievok či príloh, no možno z nej pripraviť aj lahodné hlavné jedlo. Vyskúšajte tento recept na hubové rizoto s lieskovými orieškami.
Suroviny
- 20 g nesoleného masla,
- 1 cibuľu,
- 2 lyžice jemne nasekaných sušených hríbikov,
- 400 g lesných húb (čerstvých),
- 3 strúčiky cesnaku,
- 300 g bielej quinoy,
- 5 šálok kuracieho vývaru,
- 2 lyžice celozrnnej horčice,
- 40 g nastrouhaného parmezánu
- lieskové orechy,
- citrónová kôra,
- olivový olej.
Postup prípravy
- Na masle nechajte zosklovatieť nakrájanú cibuľku.
- Potom pridajte sušené hríbiky, lesné huby a dve tretiny cesnaku.
- Za stáleho miešania smažte 10 minút a nakoniec zmes nechajte zľahka skaramelizovať.
- Pridajte prepláchnutú quinou a miešajte dve minúty.
- Zvýšte plameň a pridajte dve šálky vývaru, priveďte do varu, zakryte pokrievkou a varte ďalších desať minút.
- Tento postup s vývarom opakujte do doby, než ho spotrebujete (1 šálku si ale ponechajte).
- Nakoniec pridajte horčicu, parmezán a poslednú šálku vývaru, a nechajte 5 minút odstáť.
So zvyšným cesnakom zmiešajte nakrájané lieskové orechy, citrónovú kôru a olivový olej. Pri servírovaní touto zmesou rizoto ozdobte.
Tip: Hubové recepty - 12 obľúbených receptov pre milovníkov húb
Zdroj: themodernproper.com
Tipy na ďalšie recepty