Pripravte si fašírky v rúre. Je to zdravšia verzia, ak ich nechcete vyprážať na panvici. Poďme sa pozrieť na to, ako si pripraviť chutné vegetariánske šošovicové fašírky pečené v rúre.
Recept na šošovicové fašírky
Recept na karbonátky z červenej šošovice pripravíte rýchlo a jednoducho. Recept na tieto zeleninové fašírky v rúre potešia najmä vegetariánov a priaznivcov zdravého stravovania.
Suroviny
- ¾ hrnčeka lúpanej červenej šošovice,
- 1 mrkva,
- ½ cibule,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 vajce,
- 2 polievkové lyžice špaldovej múky,
- soľ,
- korenie,
- trochu kari korenia,
- olej.
Postup prípravy
- Červenú šošovicu najskôr prepláchnite, pridajte dvakrát viac vody ako šošovice, osoľte a uvarte do jej úplného rozvarenia.
- Medzitým si očistite cibuľu, nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte.
- Cibuľu a mrkvu orestujte na lyžici oleja – akonáhle zelenina chytá karamelovú farbu, pridajte cesnak, párkrát premiešajte a odstavte z ohňa.
- Vychladnutú rozvarenú šošovicu pridajte spolu s vajcom, korením a múkou k hotovej zelenine.
- Zmes dôkladne premiešajte a pomocou polievkovej lyžice tvorte guličky (placky), ktoré naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Šošovicové fašírky vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte asi pol hodiny na 200 °C.
Ak by ste si chceli pripraviť fašírky pre vegánov, vajcia v recepte viete tiež veľmi múdro nahradiť – stačí si prezrieť tipy, čím nahradiť vajcia pri varení a pečení.
Odporúčame tiež: Klasické fašírky
S čím podávať šošovicové fašírky
Najobľúbenejšie formy podávania sú:
- s klasickou zemiakovou kašou,
- šťouchanými zemiakmi
- alebo zeleninovým šalátom.
Pokiaľ šošovicu v receptoch príliš nemusíte, môžete vyskúšať aj iné možnosti prípravy zeleninových fašírok. Populárne formy sú:
- kelové fašírky,
- cuketové fašírky,
- karfiolové karbonátky,
- brokolicové fašírky a ďalšie.
Skvele chutia tiež hubové fašírky. Vychutnajte si váš obed.
Tipy na ďalšie recepty