Oregano je obľúbenou bylinkou na dochucovanie jedál najmä v stredomorskej kuchyni. Viete však, aké má pozitívne účinky a do akých jedál sa najviac hodí?
Čo je oregano?
Oregano (lat. Origanum vulgare) čiže pamajorán obyčajný je aromatická bylinka s miernou gáforovou chuťou. Pochádza zo slnečného Stredozemia, kde sa jej darí v teplom podnebí. Rastlina oregano má červenkasté kvety, ktoré môžete vidieť od júna do septembra. Slnečné stanovište pri pestovaní oregana mu dodáva silnejšiu chuť a arómu.
Účinky oregana na zdravie
Pamajorán je nielen bylinka s príjemnou arómou, ale navyše má aj mnoho blahodarných účinkov na ľudské zdravie:
- posilňuje imunitu,
- upokojuje myseľ,
- skvele pri kašli,
- má dezinfekčné účinky.
Ženám pomáha upraviť pravidelnosť menštruačného cyklu a tiež zmierňuje bolesť pri menštruácii.
Oreganový olej
Hoci sa dá používať aj oregano čerstvé, jeho chuť je v porovnaní so sušeným variantom menej výrazná. Skvelé využitie má čerstvá bylinka na výrobu oleja.
Ako vyrobiť olej z oregana?
- Čerstvé vetvičky oregana naložíte do za studena lisovaného oleja, najlepší je panenský olivový olej.
- Nádobu s olejom a vetvičkami vložte do hrnca s vodou.
- Priveďte do varu a okamžite zložte z plameňa.
- Nechajte ešte štvrť hodiny v horúcom kúpeli, a potom vyberte a nechajte aspoň dva týždne lúhovať na slnečnom mieste.
Oregano olej nezabúdajte každý deň pretrepávať. Po 14 dňoch zlejte, a následne hotový olej uchovávajte v chladničke. Skvele sa hodí do šalátov, ale aj po lyžičkách na posilnenie imunity.
Kde využiť oregano?
Pokiaľ chcete vašim pokrmom dodať príjemnú arómu a chuť, používajte sušené oregano. Výborne chutí oregano korenie v stredomorských pokrmoch.
Vyskúšajte ho spoločne s bazalkou pridať na pizzu, použite ho do zmesi korenia na grilovanú zeleninu, posypte ním čerstvý zeleninový šalát a nešetrite s ním ani do mäsa a paradajkových omáčok. A samozrejme sa hodí aj k cestovinám.
Pokiaľ sa vo vašom jedálničku oregano ešte nevyskytuje, určite je načase to zmeniť. Je zdravé, príjemne vonia a skvele chutí.
Ďalšie bylinky a ich účinky