Jarný jedálniček si môžete spestriť chutnou a zdravou polievkou z medvedieho cesnaku. Jej príprava je naozaj jednoduchá a rýchla.
Zber medvedieho cesnaku zvyčajne prebieha v období marec – máj. Rastie prevažne v nížinatých oblastiach a listnatých lesoch. Pozor však na to, aby ste sa naň nevybrali do prírodných rezervácií – v chránených územiach je zber zakázaný a mohol by vás vyjsť draho.
Recept na polievku z medvedieho cesnaku
Jedným z obľúbených spôsobov, ako spracovať medvedí cesnak, je príprava jarnej krémovej polievky.
Suroviny
- 1 cibuľa,
- 4 – 5 stredne veľkých zemiakov,
- 2 PL lyžice masla,
- medvedí cesnak,
- 100 ml smotany na šľahanie (33%),
- soľ, korenie, muškátový oriešok na dochutenie.
Postup prípravy
- V hrnci dozlatista na masle alebo oleji osmažíme nadrobno posekanú cibuľu.
- Pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
- Keď sú zemiaky hotové, pridáme umytý a nakrájaný medvedí cesnak. Nepridávajte ho do polievky príliš skoro, tepelnou úpravou stratí časť svojich prospešných látok a vitamínov.
- Následne všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom.
- Na zjemnenie pridáme smotanou a necháme polievku ešte pár minút prevariť.
Polievku môžeme podávať s čerstvým pečivom alebo krutónmi. Na vrch môžete ešte nastrúhať parmezán.
Tipy, ako vylepšiť polievku z medvedieho cesnaku
Obľúbenou vylepšenou alternatívou je polievka z medvedieho cesnaku s pošírovaným vajcom. Ako ho pripraviť? Do hrnca dáme variť vodu a prilejeme trochu oleja (cca 1 dcl). Počkáme, kým voda zovrie. Vajce rozbijeme do misky. Vareškou vytvoríme v zovretej vode vír, do ktorého budeme vajíčko pomaly prilievať. Vidličkou ho môžeme ešte opatrne pretočiť tak, aby bielko obopínalo žĺtko. Varíme na miernom ohni cca 3 minúty. Stratené vajce naberačkou vyberieme a servírujeme spolu s polievkou.
Odporúčame: Tinktúra z medvedieho cesnaku
Zdroj: www.greedygourmet.com
Tipy na ďalšie polievky