Slonie žrádlo patrí k jedným z tých najobľúbenejších receptov na šaláty. Pripravte si ho aj vy a nechajte sa očariť špecifickou chuťou a kombináciou surovín. Okrem toho ide o výborné pohostenie pre návštevy.
Čo je slonie žrádlo a ako vzniklo
Slonie žrádlo patrí medzi veľmi obľúbené šaláty, avšak história je trochu nejasná. Popularitu si získal nielen u nás, ale aj v ďalších krajinách. Pôvod názvu nie je istý, možno je odvodený od množstva – šalát je natoľko chutný, že ho treba servírovať po veľkých porciách, teda ako pre slony. Ide však o ľudskú tvorivosť, skutočný pôvod môže byť aj iný.
Šalát s názvom slonie žrádlo je založený na jemne pikantnej omáčke, ktorá sa varí. Suroviny sa iba pár minút prevaria a nechajú vychladnúť – vznikne tak skvelá zálievka, ktorá šalátu dodáva jedinečnú chuť.
Možnosťou je tiež pripraviť si slonie žrádlo bez varenia. Celý proces je tak o kus rýchlejší, avšak nedosiahnete tak skvelý výsledok. Namiesto zvarenej omáčky sa totiž k mäkkej saláme pridá iba kečup, horčica, majonéza a tatarka. Štruktúra aj chuť sa tak značne mení.
Recept na slonie žrádlo
Základom receptu je mäkká saláma, zvoliť môžete točenú či šunkovú salámu. Potom už stačí len pár ďalších surovín a rôznych omáčok, aby mohlo vzniknúť výborné slonie žrádlo.
Suroviny
- 300 g mäkkej salámy,
- 4 vajíčka natvrdo,
- 4 kyslé uhorky,
- 1 veľká cibuľa,
- 3 lyžice oleja,
- 3 lyžice kečupu,
- 3 lyžice horčice,
- 1,5 lyžice sójovej omáčky,
- 1,5 lyžice worcestrovej omáčky,
- soľ a korenie.
Postup prípravy
- V malom kastróliku zmiešajte olej, kečup, horčicu, sójovú a worcestrovú omáčku.
- Priveďte zmes do varu, pridajte soľ a korenie. Prípadne môžete pridať aj štipku chilli, ak chcete pikantné slonie žrádlo.
- Nechajte prevariť zhruba 2 minúty. Potom schlaďte, ideálne v inej nádobe.
- Zatiaľ čo omáčka chladne, nakrájajte si ostatné suroviny. Všetko krájajte na menšie kocky – salámu, vajíčka, uhorky a cibuľu.
- Suroviny zmiešajte v mise a zalejte pripraveným nálevom.
- Podľa chuti môžete pridať majonézu, možno tak upraviť konzistenciu nátierky a zjemniť jej chuť.
- Podávame z čerstvým pečivom.
Odporúčame: Obľúbená je tiež salámová nátierka, ktorá sa hodí na chlebíčky
Tipy na vylepšenie šalátu
- Pokiaľ hľadáte spôsob, ako všetko ešte vylepšiť, môžete skúsiť pridať aj ďalšie suroviny. Odporučiť možno napríklad kukuricu, čerstvé paradajky či nakrájaný tvrdý syr. Pri servírovaní je možné potom ešte ozdobiť zeleninou alebo čerstvými bylinkami.
- Slonie žrádlo môžete podávať aj vo forme nátierky. Pre ľahšiu prípravu si môžete mäkkú šunkovú salámu pomlieť, napríklad v robote či klasickom mlynčeku na mäso. Dosiahnete tak jemnejšiu konzistenciu – uhorky aj cibuľu pokrájajte na malé kúsky, vznikne tak hladká nátierka, ktorá je perfektná na chlebíčky.
Slonie žrádlo je jednoduché a pritom veľmi chutné. Výrazný nálev v kombinácii s majonézou sa skvele dopĺňa, môžete experimentovať s množstvom jednotlivých surovín a objaviť tak ideálny spôsob prípravy.
Zdroj: henry.org.uk, cooks.com
Ďalšie tipy na pohostenie pre návštevy