Pamätáte si na sýtu hrachovú polievku s párkom zo školských jedální? Polievka uvarená podľa tohto návodu je rokmi preverenou a zdravou delikatesou, ktorá vás zaručene vráti aspoň na chvíľu do detských čias.
Hrachová vs. hrášková polievka
V prvom rade si treba ujasniť, že hrachová a hrášková polievka, nie je jedno a to isté. Rozdiel medzi nimi je zásadný. Zatiaľ čo hrachová polievka sa varí zo sušeného hrachu, hrášková polievka vyžaduje použitie čerstého hrášku alebo minimálne mrazeného.
Hrach je sýtou a výdatnou strukovinou, rozšírenou najmä v oblastiach mierneho klimatického pásma. U nás sa pestuje hrach siaty, a to v odrode zelenej a žltej. Chuťový rozdiel medzi nimi nie je žiadny, farba plodu určuje len farbu polievky.
Recept na hrachovú polievku s párkom
Pripravte si výdatnú polievku zo sušeného žltého hrachu a doprajte si energiu na celý deň.
Suroviny (4 porcie)
- 250 g žltého lúpaného hrachu,
- 2 bobkové listy,
- 2 mrkvy,
- 2 – 3 stredné zemiaky,
- 3 hrubé párky,
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla alebo olej
- 2 lyžice hladkej múky
- cesnak, soľ, sušený majorán a mletá červená paprika
Postup prípravy
- Hrach premyjeme a dáme variť do väčšieho hrnca spolu s bobkovými listami.
- Keď je takmer uvarený (polomäkký), pridáme k nemu nakrájané zemiaky a mrkvu, ktoré spolu povaríme približne ďalších 20 – 30 min (do zmäknutia).
- Po 10 minútach od pridania mrkvy a zemiakov môžeme prihodiť aj na kolieska nakrájané párky.
- Medzitým, ako sa suroviny varia, si v menšom hrnci pripravíme zásmažku.
- Roztopíme maslo, príp. nahrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Následne pridáme 2 PL múky, mletú papriku a miešame, kým nenaberie jemne ružovkastú farbu. Následne zápražku zalejeme trochou vody, aby zredla.
- Po uvarení zeleniny vlejte do vriacej polievky zásmažku.
- Na záver polievku dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a majoránom podľa vlastnej chuti.
Tip: Niektorým ľuďom spôsobuje konzumácia strukovín vo všeobecnosti nafúknuté brucho a nadúvanie. Odstrániť alebo redukovať tento jav je možné pridaním byliniek priamo k varenému hrachu. Hovoríme hlavne o bazalke a saturejke. Aníz alebo koriander zase urobia hrach ľahšie stráviteľným.
Zdroj: cookingclassy.com
Ďalšie recepty na strukovinové polievky