ReceptyRecepty na polievkyZeleninové polievky

Pohánková polievka – recept na zdravý a rýchly obed

Pohánková polievka – recept na zdravý a rýchly obed

Pohánková polievka je od pradávna grunt, o tom niet pochýb. Dokáže zasýtiť, zahriať, dodať energiu a ak dáme do nej tie správne zdravé suroviny, telo sa nám len odvďačí. Okrem výživovo bohatej pohánky sa do polievky pridáva aj ďalšia hodnotná zelenina, preto sa doslova jedná nielen o chutnú polievku, ale predovšetkým o vitamínovú bombu.

Čo je pohánka

Pohánka sa radí medzi zdravý typ obilniny, často označovanú ako pseudo obilnina. Jedná sa o bezlepkovú surovinu, teda je vhodná aj pre populáciu s diétnym obmedzením. Pohánka má bohatý obsah bielkovín, železa, vápnika, vlákniny, obsahuje vitamín B, kyselinu pantoténovú či napríklad vitamín P.

Pozitívne vplýva na zníženie rizka výskytu cukrovky, hrá rolu pri regulácii cukru v krvi. Je účinná pri ochorení kardiovaskulárneho systému. Táto obilnina zvláda vo veľkom dodávať energiu a zahriať, preto sa hodí predovšetkým do chladnejších dní.

Recepty z pohánky

Polievka nie je jediný lahodný pokrm, kde je možné pohánku využiť. Môžeme ju zakomponovať už do prvého pokrmu dňa, raňajok, a to vo forme výdatnej kaše. Tú si môžete akokoľvek dochutiť a doladiť, napríklad medom, orechmi, ovocím či takou škoricou.

Pohánka je aj skvelou formou desiaty. Z tvarohu, syra Cottage, nátierkového masla a uvarenej pohánky je výborná nátierka, ktorá sa perfektne hodí na pečivo.

Ani súčasť hlavných chodov nie je výnimka. Také fašírky či sekaná z pohánky – úžasná vec. Alebo taká zapečená pohánka so zemiakmi a zeleninou. Váš organizmus určite len zaplesá.

Ale táto surovina toho ponúka naozaj oveľa viac a využitie má v množstve ďalších receptov, ako napríklad:

  • pohánková bábovka,
  • pohánkové placky,
  • nátierka z pohánky,
  • bezlepkové plnené knedle,
  • palacinky z pohánky,
  • pohánková vianočka a množstvo ďalších receptov.
pohánková polievka
Zdroj foto: vsl / Shutterstock.com

Odporúčame: Kukuricová polievka

Recept na pohánkovú polievku

Pohánková polievka je vhodná nielen ako skvelý základ obeda, ale pokojne ju môžete pripraviť aj na večeru – pohánka je totiž ľahko stráviteľná.

Suroviny

  • ½ hrnčeka pohánky,
  • 1 cibuľa,
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 1 biela reďkev,
  • 1 kaleráb,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • sladká paprika,
  • majorán,
  • rasca,
  • štipka soli,
  • olej.

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme zeleninu, spoločne s cibuľou a cesnakom. Očistíme, olúpeme a nakrájame.
  2. Potom si vezmeme hrniec, nalejeme olej, na ktorom speníme pokrájanú cibuľu.
  3. Až bude cibuľa spenená, pridáme pohánku spoločne s pokrájanou zeleninou. V tomto stave sa všetko spoločne opraží.
  4. Ďalej prisypeme sladkú papriku a so zeleninovým základom spojíme. Potom zmes zalejeme horúcou vodou a necháme dôjsť k varu. Podľa každého preferencie do polievky dáme rascu a patrične osolíme.
  5. Akonáhle bude pohánka mäkká, môžeme prisypať majoránku a pridať prelisovaný cesnak.
  6. Necháme spojiť a môžeme v tomto stave odstaviť.
  7. Hotovú polievku môžete podľa potrieb ochutiť a obohatiť. Skvele ju doplní obľúbená bylinka alebo čerstvé chrumkavé krutóny.

Vyskúšajte tiež: Miliónová polievka – Recept z koreňovej zeleniny

Je pohánková polievka zdravá?

Najväčšou výhodou pohánky je samozrejme fakt, že je bezlepková. To znamená, že má vysokú nutričnú hodnotu, vysoký obsah vlákniny a veľmi ľahko ju strávite pokojne aj večer pred spaním. Pohánka navyše obsahuje vysoký podiel rutinu, ktorý posilňuje steny ciev a krvné kapiláry. Pohánkovú polievku tak naozaj nepodceňujte!

Ako dlho variť pohánku?

Pohánka nemá žiadny špeciálny recept prípravy, jednoducho ju stačí poriadne prepláchnuť v sitku pod tečúcou vodou, vsypať do hrnca, podľa potreby osoliť a variť cca 15 minút.

Patrí pohánková polievka na váš pravidelný jedálniček alebo ste na tento recept pozabudli? Keď nebudete nabudúce vedieť čo variť, jednoduchá zeleninová polievka s pohánkou je výbornou voľbou.

Zdroj: allrecipes.com, simplyrecipes.com


Ďalšie obľúbené recepty na polievky