ReceptyRecepty na torty a dezerty

Snehové pusinky – recept na krehkú pochúťku z bielkov

Snehové pusinky – recept na krehkú pochúťku z bielkov

Pusinky, pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku patrí medzi lahodnú pochúťku, ktorá je obľúbená naprieč kontinentmi. Viete si pripraviť snehové pusinky z bielkov podľa svojich predstáv?

Snehové pusinky sú ideálnym pečivom, keď neviete, čo pripraviť zo zvyšných bielkov. Vďaka svojej jemnej a sladkej chuti patrí už mnoho rokov medzi cukrovinky, ktoré sa dá využiť iba ako jednohubka alebo ako dekorácia na prípravu iného zákusku. Príprava je však pre mnohých náročná a zložitá, poradíme vám, ako na pusinky z bielka, ktoré sa vám budú rozplývať na jazyku.

Rôzne druhy pusiniek

Existuje hneď niekoľko druhov pusiniek, a to francúzske, švajčiarske a talianske. Aký je medzi nimi rozdiel?

  1. Francúzske pusinky patria medzi tie najjednoduchšie a najznámejšie. Základom sú bielky a práškový cukor.
  2. Švajčiarske pusinky sa pripravujú nad parou, bielky s cukrom sa šľahajú do doby, než sa cukor úplne nerozpustí. Akonáhle je cukor rozpustený, zložíme bielky z pary a šľaháme do vychladnutia a stuhnutia.
  3. Talianske pusinky sú na prípravu asi najzložitejšie. V prvom kroku sa vyšľahajú iba sčasti, potom k nim zašľaháme horúci cukrový sirup – šľaháme do stuhnutia. Takto pripravované pečivo sa vyznačuje svojou lesklou farbou a ľahkosťou.

Recept na snehové pusinky

Suroviny

  • 5 bielkov,
  • 160 g práškového cukru,
  • štipka soli,

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 100 stupňov.
  2. Ideálne do sklenenej misy vložte bielky a pridajte štipku soli.
  3. Začnite pomaly šľahať a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor.
  4. Šľahajte tak dlho, pokiaľ bielky nebudú úplne tuhé – nesmú spadnúť z metličky.
  5. Lyžičkou alebo zdobiacim vreckom bielkovú hmotu aplikujte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Vložte do rúry na 45 minút, potom znížte teplotu na 70 stupňov a nechajte pusinky dosušiť.

Pusinky môžu byť tiež skvelou dekoráciou pri zdobení torty, napríklad pusinky na tortu alebo na akýkoľvek iný rez sú veľmi modernou záležitosťou (farebné rozhodne narobia veľa parády).

pusinky z bielkov
Zdroj foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

Tipy, aby sa snehové pusinky podarili čo najlepšie

Ak sa vám klasické snehové pusinky zdajú byť veľmi obyčajné, nebojte sa do nich pridať napríklad strúhaný kokos alebo namleté ​​vlašské orechy, orechové či kokosové pusinky sú totiž vynikajúce. Obľúbené sú aj kávové pusinky, s čokoládou alebo plnené snehové pusinky či zlepované laskonky.

Ako dlho sušiť snehové pusinky?

Snehové pusinky patria medzi sladké pečivo, ktoré sa nepečie, ale suší. Rúra musí byť predhriata na 75 stupňov a podľa veľkosti sa suší v rozmedzí 3–5 hodín. Správne usušené pusinky spoznáte tak, že sú stále biele a suché, vo vnútri nelepivé.

Pri sušení si tiež dajte pozor na to, aby vám pusinky nezačali hnednúť, stratili by potom svoju snehovú farbu.

Ako správne piecť pusinky?

Aby ste hladko dokonalé snehové pusinky pripravili, základom je ich správne vyšľahanie – nesmie sa zmiešať ako s kvapkou vody, tak vám do misy nesmie vkĺznuť ani ždibec žĺtky. Plech vyložte papierom na pečenie a naň pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka bielkovú hmotu aplikujte. Pomôcť vám môžu tiež podložky na pečenie na pusinky, z ktorých vám sneh nezíde.

Druhou verziou je tiež nechať pečivo zapiecť pri 175 stupňoch 15 minút, následne rúru vypnite a ľahko pootvorte jej dvierka a pusinky nechajte takto vysušiť.

Ako spoznať hotové pusinky?

Hotové pusinky spoznáte ideálne tak, že jednu jednoducho ochutnáte. Pre pusinky je charakteristická krehkosť a chrumkavosť, nemali by byť lepivé (nesmie sa lepiť na zuby). Okrem toho hotové idú ľahko odlúpnuť z plechu.

recept na snehové pusinky z bielkov
Zdroj foto: Igor Normann / Shutterstock.com

Ako skladovať pusinky

Toto pečivo by mali byť chrumkavé, preto je dobré ich uchovávať v papierových sáčkoch či škatuliach, aby nezvlhli. Vzhľadom na prípravu pusiniek je ich trvanlivosť takmer neobmedzená. Pokojne vydrží od Vianoc do Veľkej noci.

Čo robiť, aby pusinky zmäkli?

Pokiaľ dávate prednosť skôr mäkším pusinkám, môžete si k nim domôcť, a to tak, že ich uzavriete do vzduchotesných nádob rovnako tak, ako keď potrebujete, aby vám zmäklo akékoľvek iné pečivo.

Patria snehové pusinky k vašim obľúbeným sladkostiam, po ktorých siahnete vždy, keď ich zbadáte niekde na tanieri? Upečte si vlastné zásoby, ktoré môžete podávať ako chuťovku k popoludňajšej káve, prípadne ponúknuť nimi návštevu.

Zdroj: myplate.gov, smh.com.au