Mrkvová nátierka z pečenej mrkvy je vynikajúca – spája pikantnú, sladkú aj bylinkovú chuť. Patrí medzi zdravé nátierky plné vitamínov. Vyskúšajte tento zdravý recept.
Rozmanité nátierky sa skvele hodia na raňajky pre deti, desiatu a napríklad aj večeru. Nájdu široké využitie, ponúkajú sa pritom bohaté možnosti. Uniknúť by vám nemala nátierka z pečenej mrkvy. Má lahodnú a výraznú chuť, natrieť si ju môžete na ľubovoľné pečivo, avšak využitie nájde aj ako dip k rôznym jedlám.
Mrkvová nátierka zdravo a chutne
Základom nátierky je mrkva. Vzniká tak zdravý pokrm, ktorý si môžete vychutnať na množstvo rôznych spôsobov. Nájdete tu recept na základné prevedenie z pečenej mrkvy, ale aj tipy, ako môžete recept pozmeniť a vytvoriť tak niečo nové.
Recept na mrkvovú nátierku
Chuťovo výrazná nátierka z pečenej mrkvy, cibule a cesnaku. S bylinkami a trochou balzamikového octu vzniká perfektná kombinácia. Príprava je pritom taká jednoduchá! Mrkvová nátierka sa skvele hodí na kúsok toastu, krajec čerstvého chleba a výborne chutí aj s iným pečivom.
Suroviny
- 500 g mrkvy,
- 1 veľká cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 3 lyžice olivového oleja,
- 1,5 lyžičky morskej soli,
- 1 lyžička mletého korenia,
- 1 hrsť čerstvého tymiánu a/alebo rozmarínu,
- 1-2 lyžice balzamikového octu.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cibuľu, cesnak a mrkvu olúpte. Cibuľu s mrkvou nakrájajte na väčšie kúsky, strúčiky cesnaku nechajte vcelku.
- Zeleninu rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a osoľte.
- Pečte v rúre zhruba 20 minút, aby kúsky zmäkli a zozlatly.
- Pripravte si mixér, vložte doň upečenú mrkvu, cibuľu a cesnak.
- K tomu pridajte tymian, rozmarín a balzamikový ocot. Rozmixujte na hladkú kašovitú nátierku.
- Pokiaľ sa vám nátierka z mrkvy zdá príliš hustá, môžete pridať ešte trochu olivového oleja.
- Akonáhle máte hotovo, preložte nátierku do pohára a uchovávajte v chladničke.
Tipy na vylepšenie
- Túto nátierku môžete veľmi ľahko upravovať a meniť tak jej chuť. Jednou z možností je pridať trochu za´ataru (zmes korenia). Medzi ďalšie skvelé prísady patrí napríklad rasca a oregano.
- Pre ešte jemnejší a chuťovo bohatší výsledok môžete pridať aj pár lyžičiek paradajkového pretlaku.
- Vďaka tomu, že mrkvu najprv opečieme, vynikne jej sladkastá chuť a vzniká tak chuťovo silný základ nátierky. Ide tak o zaujímavú alternatívu prípravy zo surovej mrkvy. Navyše je táto mrkvová nátierka vegánska, môže si tak pochutnať naozaj každý.
- Pokiaľ vás láka mrkvová nátierka zo škôlky, ktorú si pamätáte z detstva, lepšou voľbou bude príprava zo surovej mrkvy. Stačí ju len nastrúhať a potom zmiešať s ďalšími vybranými surovinami – tvaroh, jogurt, alebo napríklad majonéza?
- Mrkvová nátierka s jogurtom predstavuje veľmi ľahké jedlo, ktoré má skvelé nutričné hodnoty.
- Ďalším variantom je mrkvová nátierka s tvarohom, skvele chutí a je zdravá. Vďaka tomu sa hodí táto mrkvová nátierka pre deti.
- Vyskúšať môžete ešte niečo iné – mrkvová nátierka s taveným syrom ponúka jemný variant s jedinečnou chuťou.
- V neposlednom rade sa ponúka mrkvová nátierka s majonézou. Ponúka zaujímavú chuť, pričom majonézu môžete kombinovať aj s ďalšími surovinami spomínanými vyššie.
- Ak hľadáte niečo špeciálnejšie, ako je napríklad mrkvová nátierka na chlebíčky, potom by ste mali vyskúšať kombináciu so zelerom. Zelerovo-mrkvová nátierka chutí skvele s vekou, ale aj ďalším pečivom.
Možností, ako pripraviť skvelú nátierku z mrkvy, sa ponúka celý rad. Základom môže byť iba samotná zelenina, tešiť sa môžete na výraznú a netradičnú chuť. Pokiaľ vás však láka klasická verzia, potom stačí mrkvu nastrúhať a zmiešať s tvarohom či jogurtom, vznikne tak lahodná a zdravá mrkvová nátierka.
Milujete čerstvú mrkvu a patrí k zelenine, ktorú mávate na tanieri naozaj často? Ak áno, vyskúšajte niečo nové a pripravte si nie klasickú nátierku, ale tú z pečenej zeleniny.
Zdroj: familicious.net, delish.com
Ďalšie obľúbené recepty na nátierky