Fašírky v rúre je možné pripravovať na mnoho spôsobov, tie so syrom sú veľmi chutné aj šťavnaté. Pečené v rúre sú navyše ešte oveľa zdravšie ako klasické vyprážané.
Fašírky alebo aj karbonátky sú v podstate mäsové gule, ktoré sa bežne smažia na panvici. Pokiaľ sa ale robia v rúre, sú samozrejme zdravšie. Podľa zvoleného druhu mletého mäsa môžeme mať fašírky kuracie, hovädzie fašírky, bravčové fašírky alebo morčacie fašírky. Navyše fašírky ani nie je nutné pripravovať len z mäsa.
Skúsiť môžete aj zdravé a chutné rybie fašírky pečené v rúre. Toto jedlo môže mať naozaj mnoho obmien. Ak si chcete dať od mäsa pauzu, vyskúšajte aj zeleninové fašírky – napr. cuketové fašírky, karfiolové, brokolicové alebo kelové fašírky. Výborným vegetariánskym jedlom sú aj fašírky z ovsených vločiek.
Ako sa robia fašírky v rúre
Karbonátky sú veľmi jednoduché na prípravu. Z mletého mäsa alebo prípadne inej suroviny sa urobí zmes, ktorú spájajú vajcia a zo zmesi sa tvoria menšie hrudky. Tie potom môžeme obaľovať a smažiť na panvici, alebo si ich môžeme upiecť v rúre aj úplne bez tuku.
A ako dlho piecť fašírky v rúre?
Doba pečenia je o niečo dlhšia, než keď sa fašírky smažia, ale hotovo budete mať za menej ako hodinu. Pečené šťavnaté fašírky z rúry si určite obľúbite.
Recept na fašírky v rúre
Chcete skúsiť trošku iný recept na fašírky, než poznáte? Vyskúšajte ten náš, fašírky so syrom a klobáskou sú voňavé a výborne chutia.
Suroviny
- 400 g mletého mäsa,
- 4 staršie rožky,
- 2 vajcia,
- 40 g ovčieho syra,
- 60 g parmezánu,
- 1 väčšia klobáska,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olej,
- soľ a korenie,
- majorán.
Postup prípravy
- Mleté mäso si vyklopíme do väčšej misy.
- Klobásku si pokrájame na drobné kúsky a pridáme do misy, rožky si pokrájame a pridáme do misy tiež.
- Pridáme nastrúhaný syr, prelisovaný cesnak, štipku majoránu a rozšľahané vajcia.
- Zmes poriadne premiešame a dochutíme soľou a korením.
- Zmes na fašírky potom necháme v chladničke chvíľu odpočívať a nachystáme si plech či pekáč, v ktorom budeme fašírky piecť.
- Z mäsovej zmesi potom tvoríme fašírky, ktoré kladieme do vymasteného pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Karbonátky môžeme, ale nemusíme, potom ešte ľahko pokvapkať olejom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 40 minút. Počas pečenia fašírky raz otočíme.
Do mäsovej zmesi môžeme pridať aj najemno nasekanú čerstvú pažítku. Namiesto parmezánu a ovčieho syra je možné použiť aj akýkoľvek iný druh syra podľa chuti.
Karbonátky z rúry podávame s vareným zemiakom, zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.
Ako urobiť fašírky, aby boli šťavnaté?
Je potrebné strážiť dobu pečenia, aby fašírky z rúry neboli príliš vysušené. O šťavnatosť sa síce z veľkej časti postará aj syr, ale vždy upravíme dobu pečenia najmä podľa veľkosti fašírok.
Dobrú chuť!
Zdroj: recipetineats.com, thekitchn.com
Podobné recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť