Šľahačková roláda je obľúbený dezert nielen v slovenskej kuchyni. Spravidla sa jedná o zrolovaný piškótový korpus plnený šľahačkovým krémom. Príprava rolády je veľmi jednoduchá a predovšetkým rýchla. Ako na ňu?
Šľahačková roláda zvaná aj božská alebo vánok, je obľúbeným dezertom, ktorý sa podáva pri rôznych príležitostiach, ako sú napríklad oslavy, sviatky alebo tiež len ako dezert ku káve či čaju. Nie vždy sa ale táto roláda podarí, preto sa jej príprave mnohí z nás vyhýbajú. Naučte sa túto roládu, ktorej recept patrí medzi tie jednoduchšie.
Ľahká šľahačková roláda s ovocím
Ľahká šľahačková roláda s ovocím je osviežujúcim variantom klasickej rolády. Pridať môžete takmer akékoľvek ovocie, napríklad roláda s jahodami, malinami alebo višňami poteší snáď každého.
Recept na šľahačkovú roládu
Recept na najlepšiu šľahačkovú roládu vás milo prekvapí, pretože jeho náročnosť nie je vôbec zložitá, zvládne ju takmer každý.
Suroviny
- 4 vajcia
- 100 g krupicového cukru,
- 100 g hladkej múky,
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
- 250 ml smotany na šľahanie,
- 2 lyžice cukru múčka,
- vanilkový extrakt,
- 150 g čerstvého ovocia (napr. jahody, maliny, kivi, alebo čučoriedky).
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Bielky oddeľte od žĺtkov a ušľahajte do tuhého snehu.
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a potom penu opatrne primiešajte k snehu z bielkov.
- Do zmesi preosejte múku a prášok do pečiva a opatrne premiešajte.
- Piškótové cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 12-15 minút.
- Akonáhle je cesto upečené, zrolujte ho do rolády a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si v miske vyšľahajte smotanu, práškový cukor a vanilkový extrakt.
- Ovocie nakrájajte na menšie kúsky.
- Roládu rozbaľte a potrite ju smotanovým krémom a zasypte ovocím.
- Opatrne ju zase zrolujte zase späť do rolády.
- Roládu vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Tipy na vylepšienie
- Namiesto smotany môžete použiť aj kyslú smotanu alebo tvaroh. Ak chcete, aby vaša roláda bola ešte sviežejšia, môžete do krému pridať aj citrónovú alebo pomarančovú kôru.
- Ak sa vám upečený piškót ľahko láme pri zavinovaní, pridajte do krému rozdrobené kúsky piškóty, roláda bude pevnejšia.
- Skvelá je aj kakaovo-šľahačková roláda, v ktorej chuť ovocia vynikne oveľa viac.
Ako pekne zrolovať roládu?
Rolovanie rolády je jeden z najdôležitejších krokov pri príprave šľahačkovej rolády, aby mala pekný tvar a náplň zostala len vo vnútri rolády. Hneď po upečení piškótový plát zrolujte aj s papierom na pečenie a nechajte úplne vychladnúť. Až po vychladnutí z piškóty odstráňte papier na pečenie, naneste náplň a zmotajte. Rolovanie môže byť náročné na trpezlivosť, ale s trochou cviku sa to ľahko naučíte a vaša šľahačková roláda s ovocím bude vyzerať skvele!
TIP: Do rolády môžete využiť aj tortové krémy – prinášame vám tipy na najlepšie krémy.
Krémy do rolády
Existuje mnoho rôznych druhov krémov, ktoré sú do rolády vhodné.
- Šľahačkový krém – Tento jednoduchý krém sa pripravuje vyšľahaním šľahačky s cukrom a prípadne s vanilkovým extraktom. Krém je veľmi rýchlo pripravený a skvele sa hodí na prípravu jednoduchých rolád i tort.
- Pudingový krém – Základom je uvarený puding vyšľahaný s maslom.
- Tvarohový krém – Krém je kombináciou tvarohu, cukru, prípadne vyšľahanej smotany.
- Mascarpone krém – Tento krém sa pripravuje zmiešaním mascarpone, cukru a šľahačky.
TIP: Vyskúšajte tiež recept na kokosovú roládu – pečená aj nepečená verzia.
Šľahačková roláda bez múky – bezlepková roláda
Recept na túto roládu si môžete pripraviť aj bez múky, čo ocenia predovšetkým tí, ktorí sa múke vyhýbajú. Múku môžete nahradiť napríklad mletými orechmi alebo kokosovou múčkou. Verte, že táto verzia rolády je rovnako dobrá, ako šľahačková roláda s múkou.
Zdroj: budgetbytes.com, food.com
Ďalšie obľúbené recepty