Pripravujete si v hlave recept na výbornú večeru a zrazu zistíte, že ste ráno zabudli vybrať mäso z mrazničky, aby povolilo. Čo teraz? Ako ho rýchlo rozmraziť?
Za normálnych okolností by ste na rozmrazenie potravín najskôr použili mikrovlnnú rúru alebo horúcu vodu, u mäsa to takto však nefunguje. Ľahko by ste nesprávnym postupom mohli mäso kontaminovať, zničiť jeho štruktúru alebo ho zbaviť všetkých zdravých živín, kvôli ktorým mäso určite na jedenie pripravujete.
Vzduch je váš najväčší nepriateľ
Najviac ľudia v domácnosti používajú na rozmrazenie mäsa miesto v chladničke alebo priamo na kuchynskej linke. Tam totiž majú istotu, že skôr alebo neskôr mäso povolí a rozmrzne. Tento spôsob je však dosť riskantný práve kvôli vzduchu okolo.
Pomalé rozmŕzanie v mäse spôsobuje rôzne reakcie, kedy môžu na povrchu vznikať živé organizmy, kvôli ktorým sa vytvárajú baktérie.
Vďaka pomalému rozmŕzaniu mäsa tak môžete ľahko prísť k nechceným tráviacim problémom, zvlášť pri nedostatočnej tepelnej úprave (medium úprava, tatarák a pod.). Navyše tento spôsob má ešte jednu veľkú nevýhodu – pri akejkoľvek úprave zostane mäso vždy trochu tuhé kvôli pomalému rozmrznutiu a dlhému odloženiu v povolenej vode.
Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre
V dnešnej dobe snáď neexistuje domácnosť, v ktorej by sa nepoužívala mikrovlnná rúra. Tá totiž dokáže byť skvelým pomocníkom na rýchlu prípravu alebo ohriatie najrôznejších jedál alebo nápojov.
Väčšina mikrovlniek má v sebe zabudovaný program na rozmrazovanie, vďaka ktorému môžete mäso rýchlo povoliť. Mäso po takto rýchlom rozmrznutí však môže zostať veľmi stuhnuté a ani po správnej tepelnej úprave neskrehne.
Mikrovlnná rúra je preto dobrou voľbou iba v prípade mletého mäsa alebo mäsa, ktoré budete dlho dusiť.
Niektoré druhy môžu pri rozmrazovaní v mikrovlnnej rúre začať prechádzať varom, preto sa ich povrchová štruktúra čoskoro zmení. To je nežiaduce napríklad pri rýchlych pokrmoch, plátok mäsa bude v takom prípade vysušený a bez dobrej chuti aj živín.
Rozmrazovanie rúrou na pečenie
Dnešný trh ponúka nespočetné množstvo spotrebičov, ktoré vám uľahčia prípravu jedla. Medzi ne patrí aj rúra na pečenie. Pri moderných systémoch nájdete aj špeciálny program na rozmrazovanie. Pokiaľ nenájdete ten správny program, môžete rúru zapnúť na minimálny stupeň, najčastejšie na 40-50°C. Mäso zachová dobrú konzistenciu aj všetky živiny, teplý vzduch ho rozmrazí pomaly a šetrne.
Pri postupe rozmrazovania v rúre nezabudnite mäso zabaliť do nepriepustného, napríklad igelitového vrecka, aby sa nevysušilo.
Rozmrazenie potrvá asi pol hodiny, záleží od typu a veľkosti mäsa. Potom ho môžete hneď spracovať, v opačnom prípade ho však nedávajte do chladničky. Tam by mohlo nenávratne stuhnúť.
Nikdy mäso nerozmrazujte pod tečúcou vodou
Niekedy sa môže stať, že sa ponáhľate s prípravou mäsa a zabudnete ho vybrať z mrazničky. Je pochopiteľné, že sa ponáhľate a potrebujete mäso čo najskôr začať piecť, smažiť alebo variť. Pomocou horúcej tečúcej vody priamo na kus mäsa však nič neuponáhľate, naopak ešte viac uškodíte.
Mäso, ktoré rozmrzne pod tečúcou vodou, si do seba vodu poriadne nasiakne. To znamená jediné – bude veľmi tuhé a tvrdé, po úprave tiež vysušené, bez živín a dobrej chuti.
Ako teda mäso šetrne rozmraziť?
Aby ste zachovali čo najlepšiu formu, šťavnatosť a výbornú chuť, vyberte ten najjednoduchší spôsob rozmrazovania.
Použite misku so studenou vodou a do nej vložte mäso zabalené do nepriepustného vrecka. Mäso oveľa lepšie a prirodzenejšie povolí, voda totiž vedie teplo oveľa lepšie ako vzduch. Skúste tento variant, počas hodiny spoznáte viditeľný rozdiel na mäse.
Zdroj: napovime.cz, goodhousekeeping.com
Ďalšie užitočné tipy do kuchyne