Biskupský chlebíček je vynikajúci a veľmi jednoduchý sladký dezert. Jeho chuť dopĺňajú kúsky čokolády a ovocia. Vyskúšajte recept na chlebíček, ktorý je hotový behom chvíle.
Čo je biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček si môžete kúpiť v obchode, ale úprimne, nikdy nebude taký dobrý, ako keď si ho pripravíte doma podľa osvedčeného receptu. Tento chlebíček je druhom dezertu, pečie sa v tradičnej chlebíčkovej forme a skladá sa z cesta a kandizovaného či sušeného ovocia. Chlebíček sa ďalej môže na záver po vyklopení z formy pocukrovať alebo sa polieva cukrárskou polevou.
Môžete ho ale pripraviť na viacero spôsobov, okrem kandizovaného ovocia, ktoré je pre tento dezert typické, možno pripravovať chlebíček s jablkami alebo kúskami čokolády. Vláčny biskupský chlebíček je tým druhom dezertu, ktorý nikdy nezostane, každý stravník si veľmi rád pridá.
Navyše môžete recept na biskupský chlebíček vždy obmieňať – pripraviť môžete ten tradičný, chlebíček s tvarohom a pre tých, ktorí majú radi nadýchané dezerty je skvelý biskupský chlebíček z bielkov.
Pokiaľ sa bojíte toho, že sa vám nepodarí chlebíček dostať z formy celý, skúste silikónovú formu na biskupský chlebíček. Tú nemusíte vopred vymazávať tukom a úspech je zaručený. So silikónovými formami sa pracuje skvele a zvládnu to aj menej skúsení kuchári.
Recept na biskupský chlebíček
Aj keď je možné vymyslieť nespočetné množstvo rôznych receptov na biskupský chlebíček, s naším receptom vždy zabodujete a zvládnete ho, aj keď budete pripravovať tento dezert úplne prvýkrát. Okrem kandizovaného ovocia môžete pridať do cesta aj kúsky nasekanej čokolády.
Suroviny
- 120 g masla,
- 100 g práškového cukru,
- 150 g hladkej múky,
- 4 vajíčka,
- pol balíčka prášku do pečiva,
- kandizované ovocie podľa chuti,
- nasekaná čokoláda podľa chuti.
Postup prípravy
- Najskôr si oddelíme bielky od žĺtkov.
- V mise potom žĺtky vymiešame s cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme múku a prášok do pečiva.
- Z bielkov si vyšľaháme sneh, ten potom opatrne a veľmi jemne vmiešame do misy, kde máme vymiešané žĺtky a zvyšok ingrediencií.
- Akonáhle vmiešame bielky, pridáme kandizované ovocie a nasekanú čokoládu.
- Všetko dôkladne premiešame, nakoniec cesto vlejeme do pripravenej chlebíčkovej formy.
- Klasickú formu nesmieme zabudnúť dobre vymazať tukom a vysypať múkou.
- Biskupský chlebíček pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 170 stupňov približne 40 minút.
- Je potrebné počítať s tým, že každá rúra pečie inak, údaje o dobe pečenia sú orientačné a je nutné strážiť, aby sa chlebíček nespálil.
- Po upečení vyberieme chlebíček z rúry a necháme ho vychladnúť. Až potom ho môžeme vyklopiť z formy.
Chlebíček môžeme na záver posypať práškovým cukrom alebo ho môžeme poliať cukrárskou polevou. Poleva môže byť podľa chuti svetlá alebo tmavá čokoládová.
Poleva na biskupský chlebíček
Polevu na biskupský chlebíček môžeme kúpiť, tú potom stačí len rozohriať a rovno ju môžeme na dezert naliať. Ešte lepšie ale bude chutiť biskupský chlebíček s polevou, ktorú si sami doma pripravíte, je to veľmi jednoduché.
Skvelú polevu vyrobíte tak, že do malého hrnca dáte smotanu na varenie, ktorú je nutné priviesť do varu. Do misy medzitým nalámete kúsky čokolády a čokoládu potom zalejete vriacou smotanou. Za stáleho miešania sa čokoláda v smotane rozpustí a vznikne hladká a krémová poleva. Ešte horúcu čokoládovú polevu je nutné ihneď naliať na sladký chlebík. Polevu potom stačí len nechať stuhnúť a môžete podávať.
Ako ozvláštniť tradičný biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček je možné vylepšiť niekoľkými spôsobmi. Pokiaľ máte radi orechy, môžete ich nasekané pridať do cesta spoločne s kandizovaným ovocím a čokoládou. Vylepšiť môžete ale chuť biskupského chlebíčka aj tým, že kandizované ovocie vopred naložíte do likérového vína. Pridať môžete aj hrozienka alebo sušené brusnice a iné druhy ovocia.
Dobrú chuť!
Zdroj: vegrecipesofindia.com, cookingclassy.com
Ďalšie tipy na sladké recepty