ReceptyRecepty na koláče a múčniky

Klasické lievance – recept na najlepšie kysnuté lievance

Klasické lievance – recept na najlepšie kysnuté lievance

Nadýchané lievance na raňajky sú jednoznačne skvelým nápadom. Poznali ich už naše babičky aj prababičky. Vyskúšajte aj vy recept na klasické kysnuté lievance z liateho cesta.

Pôvod lievancov nie je presne známy, ale predpokladá sa, že sa k nám dostali z Rakúsko-Uhorska, ako jeden z mnohých skvelých receptov, ktoré u nás zdomácneli.

Recept na klasické lievance

Pri tomto recepte, ktorý pripravovali ešte naše babičky, je nutné nechať cesto na lievance vykysnúť. Čo budete potrebovať?

Suroviny

  • ½ litra mlieka,
  • pol kocky droždia (cca 2 dkg),
  • 1 PL cukru,
  • 1 PL masla,
  • 2 žĺtky,
  • 30 dkg polohrubej múky,
  • väčšiu štipku soli,
  • škorica,
  • citrónovú kôru,
  • trošku muškátového kvetu,
  • 1 PL rumu,
  • marmeláda, lekvár alebo tvaroh zmiešaný s cukrom a smotanou na vrch.

Postup prípravy

  1. Základom úspechu je dokonalý kvások. Do väčšej nádoby nalejte vlažné mlieko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždie. 
  2. Pridajte ďalšie ingrediencie, ako žĺtky, rum, kúsok masla, citrónovú kôru, muškátový kvet, soľ a škoricu. 
  3. Až potom za stáleho miešania prisypávajte múku a dobre miešajte. Vznikne riedke cesto, ktoré zakryte utierkou a nechajte vykysnúť cca ¾ hodinky.
  4. Rozpálime si klasickú panvicu alebo špeciálnu panvicu na lievance, zľahka ju vytrieme nejakým tukom (olej, masť) a teraz už naberačkou nalievame cesto do tvaru neveľkých koliesok, aby sa nám pekne obracali.

Odporúčame: Pripravte si chutné tvarohové lievance

cesto na lievance
Zdroj foto: AnaMarques / Shutterstock.com

S čím kysnuté lievance podávať

Z oboch strán zlatisté lievance sa skladajú do „komína“. Po upečení ich môžete podávať s marmeládou, tvarohom, lekvárom alebo napríklad aj s jogurtom. Chutná je aj varianta, kedy kysnuté lievance polejete rozpusteným maslom a obalíte v škoricovom cukre. Na dozdobenie použite akékoľvek ovocie, napr. jahody, maliny, čučoriedky. Ak nemáte práve po ruke čerstvé ovocie, použiť môžete aj sterilizované.

Odporúčame: Jablkové lievance

Tipy pre najlepšie lievance

Iste ste si všimli, že sme do cesta na kváskové lievance dávali len žĺtky, a to preto, aby lievance boli naozaj jemné. Klasické vaječné bielka majú tendenciu robiť cesto zbytočne hutným. To ale neplatí v prípade, ak ich našľaháme do tuhého snehu a ten pridáme do cesta až chvíľku pred pečením. Také lievance budú dokonale nadýchané a kypré.

Ďalšie recepty na sladké raňajky