Nadýchané lievance na raňajky sú jednoznačne skvelým nápadom. Poznali ich už naše babičky aj prababičky. Vyskúšajte aj vy recept na klasické kysnuté lievance z liateho cesta.
Pôvod lievancov nie je presne známy, ale predpokladá sa, že sa k nám dostali z Rakúsko-Uhorska, ako jeden z mnohých skvelých receptov, ktoré u nás zdomácneli.
Recept na klasické lievance
Pri tomto recepte, ktorý pripravovali ešte naše babičky, je nutné nechať cesto na lievance vykysnúť. Čo budete potrebovať?
Suroviny
- ½ litra mlieka,
- pol kocky droždia (cca 2 dkg),
- 1 PL cukru,
- 1 PL masla,
- 2 žĺtky,
- 30 dkg polohrubej múky,
- väčšiu štipku soli,
- škorica,
- citrónovú kôru,
- trošku muškátového kvetu,
- 1 PL rumu,
- marmeláda, lekvár alebo tvaroh zmiešaný s cukrom a smotanou na vrch.
Postup prípravy
- Základom úspechu je dokonalý kvások. Do väčšej nádoby nalejte vlažné mlieko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždie.
- Pridajte ďalšie ingrediencie, ako žĺtky, rum, kúsok masla, citrónovú kôru, muškátový kvet, soľ a škoricu.
- Až potom za stáleho miešania prisypávajte múku a dobre miešajte. Vznikne riedke cesto, ktoré zakryte utierkou a nechajte vykysnúť cca ¾ hodinky.
- Rozpálime si klasickú panvicu alebo špeciálnu panvicu na lievance, zľahka ju vytrieme nejakým tukom (olej, masť) a teraz už naberačkou nalievame cesto do tvaru neveľkých koliesok, aby sa nám pekne obracali.
Odporúčame: Pripravte si chutné tvarohové lievance
S čím kysnuté lievance podávať
Z oboch strán zlatisté lievance sa skladajú do „komína“. Po upečení ich môžete podávať s marmeládou, tvarohom, lekvárom alebo napríklad aj s jogurtom. Chutná je aj varianta, kedy kysnuté lievance polejete rozpusteným maslom a obalíte v škoricovom cukre. Na dozdobenie použite akékoľvek ovocie, napr. jahody, maliny, čučoriedky. Ak nemáte práve po ruke čerstvé ovocie, použiť môžete aj sterilizované.
Odporúčame: Jablkové lievance
Tipy pre najlepšie lievance
Iste ste si všimli, že sme do cesta na kváskové lievance dávali len žĺtky, a to preto, aby lievance boli naozaj jemné. Klasické vaječné bielka majú tendenciu robiť cesto zbytočne hutným. To ale neplatí v prípade, ak ich našľaháme do tuhého snehu a ten pridáme do cesta až chvíľku pred pečením. Také lievance budú dokonale nadýchané a kypré.
Ďalšie recepty na sladké raňajky