Šalát z červenej kapusty, tzv. hanácky šalát, upadol v posledných rokoch do zabudnutia, čo je veľká škoda, pretože obsahuje mnoho vitamínov, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Pamätáte si na tento šalát typický svojou krásnou farbou?
Recept na šalát z čevenej kapusty
Ak neviete, ako urobiť jednoduchý šalát, hanácky kapustový šalát z červenej kapusty je skvelou voľbou. Je osviežujúci, plný vitamínov a pripravený je behom chvíľky. Pripraviť si ho môžete zo surovej alebo aj sterilizovanej kapusty.
Suroviny
- ½ hlávky červenej kapusty,
- 1 červená cibuľa,
- 4 kyslé uhorky,
- 2 polievkové lyžice cukru krupice,
- 3 polievkové lyžice octu,
- 2 polievkové lyžice majonézy,
- 1 polievková lyžica kyslej smotany,
- soľ a korenie na dochutenie.
Postup prípravy
- Kapustu očistite a nastrúhajte na tenké rezančeky.
- Pridajte soľ, premiešajte a nechajte chvíľočku odpočinúť.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno.
- Kyslé uhorky nastrúhajte na hrubej strane strúhadla.
- Všetky ingrediencie vložte do väčšej misy a poriadne premiešajte.
- Šalát uchovávajte v chlade.
Šalát z červenej kapusty s jogurtom je odľahčenou verziou nášho receptu, stačí vymeniť majonézu za jogurt.
Ako ozvláštniť hanácky šalát
Základný recept vám nestačí a radi by ste ho vylepšili? Poradíme vám hneď niekoľko možností, ako tento jednoduchý šalát z kapusty pozmeniť.
- Do šalátu pridajte nakladané papriky, ktoré mu dodajú pikantnú chuť a tiež farbu. Výraznou ingredienciou je aj jablko či hruška, ktoré dodajú šalátu sladkú chuť a krehkosť. Neobvyklou kombináciou nie je ani šalát z červenej kapusty so zemiakmi.
- Bylinkami rozhodne nič nepokazíte, skúste pridať petržlenovú vňať, koriander alebo bazalku.
- Aby ste zvýšili nutričné hodnoty šalátu, pridajte doň orechy, ako sú vlašské, lieskové orechy alebo mandle. Orechy dodávajú šalátu krémovú chuť a textúru.
- Pre pikantnejší šalát použite nasekanú čili papričku alebo korenie, ako je kajenské korenie alebo červená štipľavá paprika.
Ďalšie recepty na šaláty