Prílohy a omáčkyReceptyŠaláty

Šalát z červenej kapusty – pripravíte ho za pár minút!

Šalát z červenej kapusty – pripravíte ho za pár minút!

Šalát z červenej kapusty, tzv. hanácky šalát, upadol v posledných rokoch do zabudnutia, čo je veľká škoda, pretože obsahuje mnoho vitamínov, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Pamätáte si na tento šalát typický svojou krásnou farbou?

Recept na šalát z čevenej kapusty

Ak neviete, ako urobiť jednoduchý šalát, hanácky kapustový šalát z červenej kapusty je skvelou voľbou. Je osviežujúci, plný vitamínov a pripravený je behom chvíľky. Pripraviť si ho môžete zo surovej alebo aj sterilizovanej kapusty.

Suroviny

  • ½ hlávky červenej kapusty,
  • 1 červená cibuľa,
  • 4 kyslé uhorky,
  • 2 polievkové lyžice cukru krupice,
  • 3 polievkové lyžice octu,
  • 2 polievkové lyžice majonézy,
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Kapustu očistite a nastrúhajte na tenké rezančeky.
  2. Pridajte soľ, premiešajte a nechajte chvíľočku odpočinúť.
  3. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno.
  4. Kyslé uhorky nastrúhajte na hrubej strane strúhadla.
  5. Všetky ingrediencie vložte do väčšej misy a poriadne premiešajte.
  6. Šalát uchovávajte v chlade.

Šalát z červenej kapusty s jogurtom je odľahčenou verziou nášho receptu, stačí vymeniť majonézu za jogurt.

hanácky šalát
Zdroj foto: Lunov Mykola / shutterstock.com

Ako ozvláštniť hanácky šalát

Základný recept vám nestačí a radi by ste ho vylepšili? Poradíme vám hneď niekoľko možností, ako tento jednoduchý šalát z kapusty pozmeniť.

  • Do šalátu pridajte nakladané papriky, ktoré mu dodajú pikantnú chuť a tiež farbu. Výraznou ingredienciou je aj jablko či hruška, ktoré dodajú šalátu sladkú chuť a krehkosť. Neobvyklou kombináciou nie je ani šalát z červenej kapusty so zemiakmi.
  • Bylinkami rozhodne nič nepokazíte, skúste pridať petržlenovú vňať, koriander alebo bazalku.
  • Aby ste zvýšili nutričné hodnoty šalátu, pridajte doň orechy, ako sú vlašské, lieskové orechy alebo mandle. Orechy dodávajú šalátu krémovú chuť a textúru.
  • Pre pikantnejší šalát použite nasekanú čili papričku alebo korenie, ako je kajenské korenie alebo červená štipľavá paprika.

Ďalšie recepty na šaláty