Vyskúšajte recept na svieži nepečený limetkový cheesecake. Limetka spolu s bielou čokoládou, mascarpone a karamelovými sušienkami tvorí zaujímavú kombináciu, ktorú si budete chcieť vychutnávať ku každej popoludňajšej káve.
Cheesecake je obľúbený sladký dezert, ktorý si môžete pripraviť či už v pečenej, alebo nepečenej podobe. Spravidla sa skladá z dvoch alebo troch vrstiev. Spodná vrstva pozostáva z rozdrvených sušienok, keksíkov alebo napríklad aj z ovsených vločiek, ktoré sú spojené rozpusteným maslom. Druhá (hlavná) vrstva pozostáva zo zmesi mäkkého syra, najčastejšie mascarpone či ricotta, smotany alebo tvarohu. Treťou vrstvou môže byť napr. čokoládová poleva alebo ovocný preliv.
Recept na limetkový cheesecake
Pokiaľ práve nemáte po ruke mascarpone, vyskúšať môžete tvaroh, ricottu či grécky jogurt. Prinášame vám tipy, čím nahradiť mascarpone v receptoch pri pečení.
Suroviny
- 2 limetky,
- 350 g bílé čokolády,
- 300 g karamelových sušenek Lotus,
- 125 g masla,
- 250 g mascarpone,
- 300 ml smotany na šľahanie.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si nastrúhajte kôru z limetiek a rozdrvte sušienky z karamelu.
- Rozpustite maslo, a to prilejte k pripravenej sušienkovej drti s kôrou. Dobre premiešajte. Naplňte zmesou dno formy na tortu o veľkosti 23 cm.
- Smotanu zohrejte a pridajte do nej bielu čokoládu. Zmes by mala byť krásne krémová a rozmiešaná dohladka. Nechajte ju chvíľku vychladnúť.
- V druhej miske si vyšľahajte mascarpone, do ktorého vmiešajte zmes smotany a bielej čokolády, pridajte aj šťavu z limetky.
- Hotovú zmes z bielej čokolády nalejte do formy a dajte do chladničky stuhnúť na dve hodiny.
Odoporúčame: Matcha tart – Recept s mascarpone a bielou čokoládou
Po stuhnutí stačí cheesecake ozdobiť kôrou z limetky či celými plátkami pre ešte väčšiu sviežosť. Pokiaľ chcete túto dobrotu ešte viac vyšperkovať, môžete pridať na povrch trochu strúhaného kokosu alebo nasekané oriešky.
Zdroj: allrecipes.com, cookingclassy.com
Ďalšie recepty na cheesecake