ReceptyRecepty na bezmäsité jedláSlané jedlá

Aljašská treska – 3 jednoduché a chutné recepty

Aljašská treska – 3 jednoduché a chutné recepty

Rybie mäso je zdravé a jeho konzumácia sa odporúča minimálne raz týždenne. Jednou z najdostupnejších morských rýb u nás je práve aljašská treska, ktorú zoženiete prevažne naporciovanú na filety a zmrazenú. Jednoduchá príprava a výborná chuť robia z tresky rybu obľúbenú a vyhľadávanú.

Tepelná úprava morských rýb u nás práve neoplýva kreativitou, väčšinou sa uspokojíme len s obaľovaným rybím filetom. Nutričné ​​hodnoty rybieho mäsa sú tak prebité množstvom prepáleného tuku, takže sa nedá hovoriť o kulinárskych hodoch. Pritom recept na úpravu tresky nemusí byť nijako komplikovaný a napriek tomu pripravíte jedlo výbornej chuti. Skúste naše tri recepty.

Recept na tresku na masle

Nie je nič jednoduchšie ako tento recept, pritom ide o veľmi dobrý spôsob, ako si pripraviť aljašskú tresku.

Suroviny

  • filety z tresky,
  • cca 50 g masla.
  • soľ, korenie.

Postup prípravy

  1. Na rozpálené maslo vložte osolené a nakorenené filety z tresky a z oboch strán opečte. 
  2. Prílohou môžu byť zemiaky v akejkoľvek úprave – varené, šťuchané, na kašu. Takto pripravená treska chutí aj deťom.

TIP: Vyskúšajte tiež recept na šťavnatého lososa pečeného v rúre.

Recept na zapečenú aljašskú tresku v rúre

Trochu sofistikovanejší je nasledujúci recept na zapečenú aljašskú tresku v smotanovej omáčke s listovým špenátom. Čo budete potrebovať na dve porcie?

Suroviny

  • 2 filety z tresky,
  • 200 g listového špenátu (môže byť mrazený, ale nie pretlak),
  • 250 ml smotany,
  • 1 malá cibuľa alebo šalotka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • cca 50 g masla,
  • soľ, korenie.

Postup prípravy

  1. Tresku osoľte, okoreňte a sprudka opečte na masle. 
  2. Odložte ju na tanierik a v panvici opražte nakrájanú cibuľu, pridajte špenát, drvený alebo prelisovaný cesnak a duste asi 3 minúty.
  3. Do pekáča nalejte polovicu smotany, položte do nej tresku, prekryte podušeným špenátom a zalejte zvyškom smotany. 
  4. Vo vyhriatej rúre pečte 25 minút na 180 °C.

Tip: Servírujte s pečenými alebo varenými zemiakmi, prípadne vyskúšajte aj kuskus.

Zdroj foto: Fresnel / Shutterstock.com

Recept na aljašskú tresku na zemiakoch

Vyskúšať môžete aj recept na zapekanú aljašskú tresku v rúre na zemiakoch.

Suroviny

  • 4 väčšie zemiaky varené v šupke,
  • 2 fileta tresky,
  • maslo,
  • soľ, korenie,
  • rozmarín.

Postup prípravy

  1. Uvarené zemiaky olúpte a nakrájajte na kolieska cca pol centimetra široké. 
  2. Tie rozprestrite na dno pekáča vymasteného maslom. 
  3. Aljašskú tresku osoľte, okoreňte a sprudka z oboch strán opečte tiež na masle. 
  4. Potom ju preložte na zemiaky do pekáča, posypte trochou rozmarínu (pre výraznejšiu chuť môžete pridať cesnak) a pečte asi pol hodiny na 170 °C.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na ryby a morské plody