Miso polievka – recept na tradičnú japonskú polievku, ktorú Japonci raňajkujú. Táto polievka vás zasýti a zahreje, vďaka jej zloženiu budete mať určite veľa energie.
Miso polievka sa datuje až do 6. storočia, kedy už vtedy dávni obyvatelia Japonska poznali jej prečisťujúce účinky. Polievka je obľúbená aj pri očisťujúcich diétach, považuje sa za akési probiotikum, vďaka ktorému funguje metabolizmus tak, ako má. Viete túto polievku pripraviť?
Čo je miso polievka?
Miso polievka sa svojím zložením radí medzi pokrmy, ktoré obsahujú nespočetné množstvo prospešných látok, čo naše telo potrebuje. Ideálnou dobou na servírovanie je práve ráno, aby telo po celý deň fungovalo správne.
Základom miso polievky, tradičného japonského pokrmu, je samozrejme miso. Toto dochucovadlo je vyrobené fermentáciou zo strukovín a obilnín. Fermentácia prebieha v pare, obilniny v kombinácii s morskou soľou a fermentačným činidlom sa spracovávajú v drevených sudoch.
Akonáhle sa do polievky pridá miso, polievka sa už nesmie variť, aby nestratila svoje vitamíny a potrebné látky. Ďalšou dôležitou súčasťou polievky je vývar tzv. dashi, obľúbený je z morských rias alebo húb shiitake.
Recept na miso polievku
Už len názov japonská miso polievka znie na prípravu dosť zložito. Polievka miso recept je síce časovo náročnejšia, avšak jej príprava je celkom jednoduchá.
Suroviny
- 4 huby shiitake
- kúsok listu morskej riasy wakame
- 1 veľká cibuľa
- 1 veľká mrkva
- 1 pór
- 1 polievková lyžica misa
- 1,5 l vody
- ryžové alebo polievkové rezance
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si pripravte základ polievky, vývar dashi.
- Huby dôkladne umyte, zalejte studenou vodou a nechajte ich namočené aspoň 3 – 4 hodiny.
- Riasy umyte a vložte ich na hodinu k namočeným hubám.
- Následne z húb odrežte nožičky a zvyšok huby nakrájajte na menšie kúsky.
- Huby dajte na pol hodiny variť.
- K hubám opäť pridajte morské riasy, ktoré povarte 10 minút.
- Nakoniec do polievky pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu – varte do zmäknutia.
- Medzitým, čo sa polievka varí, si pripravte rezance do polievky podľa návodu.
- Na záver rozmiešajte miso s trochou vody.
- Polievku stiahnite z plameňa a primiešajte do nej rozmiešané miso.
- Nechajte chvíľku odstáť a môžete podávať.
Odporúčame: Vyskúšajte tiež recept na wakame šalát
Ako vylepšiť miso polievku?
- Japonská polievka vám bude tiež chutiť, keď do nej pridáte strukoviny – polievka vás viac zasýti. Tie však do polievky pridajte až napokon.
- Miso polievka a jej zloženie je na každom z nás, aké druhy zeleniny do polievky zvolíme, dôležitý je základ v podobe vývaru dashi – variantom môže byť aj polievka miso s tofu.
Máte v obľube ázijské polievky alebo ste ich doteraz nemali šancu vyskúšať? Pokiaľ ste ich ešte nejedli, určite s ich prípravou neváhajte. Tieto polievky sa vyznačujú práve tým, že sú výdatné, bohaté na vitamíny a dodajú telu energiu na celý deň.
Zdroj: recipesforyoutwo.com, greatbritishchefs.com
Ďalšie zaujímavé recepty