ReceptyRecepty na koláče a múčniky

Kokosový koláč – rýchly hrnčekový recept

Kokosový koláč – rýchly hrnčekový recept

Kokosový koláč – rýchly, jednoduchý múčnik ku káve či čaju, vhodný aj ako desiata pre deti. Aký je recept na tento nenáročný koláč, ktorý nezaberie veľa času?

Neviete, aký ľahký múčnik rýchlo pripraviť? Obyčajné jednoduché recepty sú vraj najlepšie. A vskutku, niečo na tom pravdy bude, pretože šťavnatý kokosový koláč je vynikajúci, rýchly a absolútne nenáročný na suroviny. Existuje hneď niekoľko verzií, vyskúšajte dnes tú našu.

Recept na kokosový koláč

Týmto super kokosovým koláčom rozhodne nič nepokazíte. Aby bol koláč vyšší, používajte plech cca 30 × 40 cm a hrnček s objemom 300 ml.

Suroviny

  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • 1 hrnček krupicového cukru,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 1 hrnček kokosu,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1 hrnček mlieka,
  • 3 vajcia,
  • ½ hrnčeka oleja.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  2. V mise zmiešajte sypké ingrediencie – múku s práškom do pečiva preosejte.
  3. Vajcia s cukrami vyšľahajte do peny.
  4. Do peny pridajte olej a mlieko a rozmiešajte.
  5. Následne do tekutej zmesi pridajte zmes sypkú a dôkladne premiešajte.
  6. Hotové cesto vlejte na vopred vyložený plech papierom na pečenie.
  7. Pečte asi 25-30 minút.
  8. Po upečení a vychladnutí hrnčekový kokosový koláč potrite marmeládou podľa vlastnej chuti a posypte kokosom. Alternatívou je poliať ho čokoládovou polevou.

Tipy na vylepšenie

  • Za vyskúšanie rozhodne stojí rýchly kokosový koláč a so šľahačkou alebo smotanou. Pripravte klasický korpus podľa vyššie uvedeného receptu, na jeho povrch nasypte kokos zmiešaný s práškovým cukrom a upečte. Po vytiahnutí z rúry ho pokvapkajte asi 300 ml smotany či šľahačky.
recept na super kokosový koláč
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com
  • Koláč z kokosu si môžete tiež prifarbiť, stačí pridať pár lyžíc holandského kakaa – ideálny pre milovníkov tmavých koláčov.
  • Pred naliatím polevy, korpus popichajte špajľou. Poleva sa dostane aj dovnútra, a okrem zaujímavého efektu bude váš čokoládovo kokosový koláč ešte vláčnejší.

Ako upiecť kokosový koláč, aby bol šťavnatý?

Rovnako ako u väčšiny múčnikov a buchiet, aj v tomto prípade strážte dobu pečenia. Zbytočne ju nepredlžujte, koláč by bol suchý. Dôležitá je aj konzistencia cesta. Je cesto príliš husté? Pridajte mlieko a tiež trochu oleja. V opačnom prípade prisypte buď kokos alebo múku. Vláčnosť cesta dodá napríklad banán, jogurt či smotana.

Zdroj: southernliving.com, recipetineats.com