ReceptyRecepty na torty a dezerty

Zrkadlová poleva – recept na obľúbenú mirror glaze

Zrkadlová poleva – recept na obľúbenú mirror glaze

Zrkadlová poleva je hitom v zdobení tort. Vyskúšajte recept na tortu s glazúrou krok za krokom. Príprava nie je náročná, stačí len dodržať postup. Hodí sa pre každú oslavu.

Čo je zrkadlová poleva

Čo sa pod pojmom zrkadlová poleva, niekedy tiež mirror glaze, vlastne skrýva? Možno vás prekvapí, že príprava je oveľa jednoduchšia, než ste si mysleli. Vystačíte si iba s niekoľkými surovinami, ktoré máte pravdepodobne doma.

Tajomstvo mirror glaze s dokonale hladkým povrchom ale nespočíva v príprave, ale v samotnom nanášaní na tortu. Výsledkom je potom torta, ktorá by si zaslúžila miesto na výstave, pretože vyzerá úchvatne. A pokiaľ si držíte líniu a vyhýbate sa cukru, budete musieť svoju diétu porušiť, pretože bez cukru a sladeného kondenzovaného mlieka ju nemožno pripraviť.

V posledných rokoch na ňu narazíme v cukrárňach aj na sociálnych sieťach. Zrkadlová glazúra sa skrátka stala novou hviezdou v zdobení tort.

Na akú tortu sa hodí zrkadlová poleva

Zrkadlová poleva sa skvele hodí na ovocné torty, piškótové korpusy spojené krémom, aj na čokoládové torty. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je tvar torty. Vyhnite sa experimentovaniu s tvarmi a vždy ňou polievajte klasické okrúhle torty.

TIP: Narodeninová tortu krok za krokom aj s fotopostupom

Aký krém použiť pod zrkadlovú polevu

Mirror glaze môžete použiť na maslovú aj tvarohovú tortu, možno ju ale tiež naliať na šľahačku či mascarpone. Na type krému vlastne ani tak nezáleží, pretože väčšiu úlohu zohráva to, aby ste krém riadne rozotreli a dokonale zarovnali. Akonáhle na torte vytvoríte hladký povrch, máte vyhrané.

recept na zrkadlovú polevu na tortu
Zdroj foto: 4_mai / Shutterstock.com

Recept na zrkadlovú polevu

Nasledujú recept na zrkadlovú polevu je určený na tortu s maximálnym priemerom 22 centimetrov. Striktne sa držte množstva jednotlivých surovín a postupu.

Suroviny

  • 350 g bielej čokolády,
  • 300 g krupicového cukru,
  • 200 g sladeného kondenzovaného mlieka,
  • 150 ml vody,
  • prášková želatina,
  • gélové farby na zafarbenie podľa vášho výberu.

Postup prípravy

  1. Do hrnca nasypte cukor, prilejte kondenzované mlieko a vodu, začnite zahrievať. Akonáhle sa cukor rozpustí, počkajte, kým sa zmes začne variť a potom ju okamžite zložte zo sporáka.
  2. Následne si pripravte želatínu podľa návodu na obale a nechajte ju napučať.
  3. Medzitým si nalámajte bielu čokoládu.
  4. Akonáhle vám želatína napučí, pridajte ju do pripravenej zmesi z cukru, vody a kondenzovaného mlieka a všetko dobre zamiešajte. Potom do zmesi pridajte nalámanú bielu čokoládu a počkajte, kým sa úplne nerozpustí. Pokiaľ sa čokoláda nebude v zmesi rozpúšťať, nebojte sa celú zmes opäť ohriať na platničke.
  5. Keď bude čokoláda úplne rozpustená, polevu dohladka rozmixujte kuchynským mixérom a dajte si dobrý pozor na to, aby sa do nej nedostal vzduch.
  6. Do hladkej polevy pridajte požadované farbivo a dôkladne zamiešajte.
  7. Ak chcete, aby vaša torta bola viacfarebná, rozlejte si polevu do viacerých misiek a do každej pridajte iné farbivo.
  8. Zafarbenú polevu nechajte vychladnúť na 33–37 °C a občas ju premiešajte.
  9. Vo chvíli, keď poleva vychladne na požadovanú teplotu, je pripravená na použitie.
  10. Zrkadlovú polevu na tortu vždy nalievajte od stredu.
  11. Po aplikácii nechajte polevu na torte zatuhnúť a potom dajte tortu stuhnúť do chladničky.

TIP: Chcete si pripraviť tmavú zrkadlovú polevu? Bielu čokoládu v recepte nahraďte horkou. Čím väčší podiel kakaa v čokoláde, tým krajšia bude výsledná farba a úplne môžete vynechať ďalšie farbivá.

Koľko zrkadlovej polevy potrebujem na jednu tortu?

Recept, o ktorý sme sa s vami podelili, je vhodný pre strednú tortu od 20 do 22 centimetrov v priemere. Ak chystáte zrkadlovú polevu použiť na tortu s väčším priemerom, suroviny jednoducho násobte. Myslite na to, že je vždy lepšie, ak vám poleva zostane, než keby ste jej mali nedostatok.

Tipy pre najlepšiu zrkadlovú tortu

  • Zrkadlová glazúra na tortu je aj po zatuhnutí lepkavá a ľahko sa nalepí na nôž. Preto pred krájaním torty namočte nôž do teplej vody, dôkladne osušte a až potom sa vrhnite do krájania.
  • Zrkadlová poleva na tortu sa musí nanášať vždy na zamrznutý korpus.
  • Aby bola torta naozaj dokonalá, používajte pri aplikovaní polevy tortovú mriežku.

Obľúbenú zrkadlovú tortu si môžete s naším receptom pripraviť aj doma. Táto poleva sa stane hviezdou každej oslavy a pochutnáte si s celou rodinou aj priateľmi.

Zdroj: chelsweets.com, tasty.co


Tipy na chutné recepty na torty