ReceptyRecepty na bezmäsité jedláRecepty na cestoviny

Cestoviny s artičokmi a paradajkami – ľahký letný recept

Cestoviny s artičokmi a paradajkami – ľahký letný recept

Netradičnou zeleninou, ktorá dobýva aj slovenskú kuchyňu, sú artičoky. Podľahli ste im aj vy alebo ich chcete vyskúšať po prvýkrát, no jednoducho neviete, čo z nich pripraviť? Stavte na jednoduchý recept na cestoviny s artičokmi a paradajkami.

Artičoky a ich účinky

Keď sa na artičok pozriete, asi vám bude pripadať ako bodliak. Jedná sa o cca meter vysokú viacročnú bylinu, ktorá nachádza uplatnenie v kuchyni aj pre svoje liečivé účinky.

Je výborná najmä na podporu činnosti pečene a žlčníka. Pomáha vylučovať z tela škodlivé látky, znižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje usadzovaniu cholesterolu v cievach.

Artičok je teda naskrz zdravou potravinou. Kto by si kedy pomyslel, že pod tvrdou šupkou sa nachádza taká chutná zelenina. Pre milovníkov cestovín a bezmäsých jedál máme návod, ako si pripraviť lahodné jedlo s použitím artičoky.

Cestoviny s artičokami a paradajkami

Suroviny

  • 5 kúskov artičokov,
  • 5 kúskov paradajok,
  • cestoviny (špirály, kolienka, penne, farfalle, rigatoni či fusili),
  • cesnak,
  • soľ,
  • rastlinný alebo olivový olej,
  • parmezán,
  • voda s citrónovou šťavou.
recept z artičoky
Zdroj foto: Olinda / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Najviac práce budete mať s prípravou artičokov, ktoré sa zatiaľ nachádzajú schované pod tvrdou šupkou z listov. Treba sa ich zbaviť a získať mäkkú a jedlú časť artičoky.
  2. Paradajky opláchnete, olúpete a nakrájate nadrobno.
  3. Na panvici rozohrejete olej, vložíte nakrájané paradajky a pripravené artičoky, dochutíte cesnakom a podlejete vodou.
  4. Takto budete zmes dusiť asi 25 minút.
  5. Medzitým podľa návodu pripravíte cestoviny, ktoré po uvarení pridáte k zmesi paradajok a artičokov.
  6. Podľa chuti osolíte, posypete parmezánom a môžete podávať.

Artičoky možno však dávať aj ako prísadu na pizzu alebo kombinovať s hydinovým mäsom.


Ďalšie recepty na cestoviny