Netradičnou zeleninou, ktorá dobýva aj slovenskú kuchyňu, sú artičoky. Podľahli ste im aj vy alebo ich chcete vyskúšať po prvýkrát, no jednoducho neviete, čo z nich pripraviť? Stavte na jednoduchý recept na cestoviny s artičokmi a paradajkami.
Artičoky a ich účinky
Keď sa na artičok pozriete, asi vám bude pripadať ako bodliak. Jedná sa o cca meter vysokú viacročnú bylinu, ktorá nachádza uplatnenie v kuchyni aj pre svoje liečivé účinky.
Je výborná najmä na podporu činnosti pečene a žlčníka. Pomáha vylučovať z tela škodlivé látky, znižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje usadzovaniu cholesterolu v cievach.
Artičok je teda naskrz zdravou potravinou. Kto by si kedy pomyslel, že pod tvrdou šupkou sa nachádza taká chutná zelenina. Pre milovníkov cestovín a bezmäsých jedál máme návod, ako si pripraviť lahodné jedlo s použitím artičoky.
Cestoviny s artičokami a paradajkami
Suroviny
- 5 kúskov artičokov,
- 5 kúskov paradajok,
- cestoviny (špirály, kolienka, penne, farfalle, rigatoni či fusili),
- cesnak,
- soľ,
- rastlinný alebo olivový olej,
- parmezán,
- voda s citrónovou šťavou.
Postup prípravy
- Najviac práce budete mať s prípravou artičokov, ktoré sa zatiaľ nachádzajú schované pod tvrdou šupkou z listov. Treba sa ich zbaviť a získať mäkkú a jedlú časť artičoky.
- Paradajky opláchnete, olúpete a nakrájate nadrobno.
- Na panvici rozohrejete olej, vložíte nakrájané paradajky a pripravené artičoky, dochutíte cesnakom a podlejete vodou.
- Takto budete zmes dusiť asi 25 minút.
- Medzitým podľa návodu pripravíte cestoviny, ktoré po uvarení pridáte k zmesi paradajok a artičokov.
- Podľa chuti osolíte, posypete parmezánom a môžete podávať.
Artičoky možno však dávať aj ako prísadu na pizzu alebo kombinovať s hydinovým mäsom.
Ďalšie recepty na cestoviny