Naučte sa pripravovať krémové rizoto presne tak, ako to robia Taliani. Vyskúšajte recept na špargľové rizoto s parmezánom. Tento jednoduchý pokrm môžete pripraviť v mnohých variantoch, výsledkom však vždy bude lahodné rizoto krémovej a aromatickej chuti.
Jednoduché rizoto zo špargle
Hoci sa zdá, že pripraviť krémové rizoto nie je len tak, opak je pravdou. Veľmi dôležité sú ingrediencie, z ktorých rizoto pripravujete, napríklad do rizota talianskeho štýlu sa len tak nejaká ryža nehodí.
Aká ryža je na prípravu rizota najvhodnejšia?
Iste ste postrehli, že konzistencia ryže od talianskeho a nášho rizota sa výrazne líši. Je to predovšetkým preto, že na krémové rizoto sa používa ryža krátkozrnná, napríklad aborio alebo carnaroli. Pre sypké rizoto sa využíva hlavne ryža dlhozrnná, ktorá je oveľa dlhšie nadýchanejšia.
Prečítajte si tiež: Ako uvariť ryžu – 4 tipy, ako ju správne pripraviť a ochutiť
Ktorá špargľa sa hodí na rizoto – zelená alebo biela?
Na recept špargľového rizota môžete použiť ako bielu špargľu, tak zelenú. Avšak pokiaľ chcete, aby pokrm vyzeral z estetického hľadiska zaujímavo, zvoľte radšej špargľu zelenú, biela by s ryžou splynula.
Ako pripraviť špargľu?
Pre lúpanie špargle platí, že zelenú špargľu nie je potrebné olúpať celú, stačí iba odrezať tvrdšie spodné časti. Bielu špargľu je potrebné oškrábať až 2 cm pod hlavičkou.
Ak sa rozhodnete zelenú špargľu uvariť, je vhodné stonky zviazať dohromady, aby sa nepolámali a vložiť ich do vriacej osolenej vody s kvapkou citrónovej šťavy. Varte iba krátku chvíľu, aby špargľa zostala chrumkavá. Alternatívne môžete špargľu uvariť nad parou, orestovať na olivovom oleji alebo dokonca grilovať.
Biela špargľa vyžaduje o niečo viac času. Po oškrábaní tvrdšie spodné stonky odkrojte. Špargľu vložte opäť zviazanú vo zväzkoch do hrnca s vriacou vodou asi na 10–12 minút.
Recept na špargľové rizoto
Krémové špargľové rizoto nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá. Okrem toho vám na jeho prípravu stačí iba pár surovín a nie je nijako finančne náročné. A ak hľadáte jednoduché rizoto bez mäsa, tento recept je ideálny.
Suroviny
- 500 g čerstvej špargle,
- 2 šalotky,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 300 g krátkozrnné rýže – aborio nebo carnaroli,
- 100 ml bieleho vína,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 60 g parmezánu,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olivový olej.
Postup prípravy
- Špargľu umyte a očistite – drevnaté konce odstráňte.
- Špargľové stonky oškrábte a nakrájajte na 2-3 cm dlhé kúsky. Použiť môžete aj kvetnaté konce.
- V hrnci rozohrejte zeleninový vývar a udržujte ho na miernom vare.
- Šalotku očistite a nakrájajte spolu s cesnakom najemno.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a šalotku krátko opražte, po chvíli pridajte najemno nakrájaný cesnak a špargľu.
- Následne pridajte ryžu a miešajte dovtedy, kým ryža zosklovatie.
- Následne ryžu zalejte vínom a vyčkajte, než sa víno vyparí.
- Akonáhle víno zredukuje, za stáleho miešania prilievajte horúci vývar po ⅓ hrnčeku – vždy nechajte vývar do ryže vsiaknuť a potom znova prilejte – ryža musí byť al dente a nezabúdajte, rizoto musíte neustále premiešavať.
- Nakoniec do ryže pridajte nastrúhaný parmezán a poriadne premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením, zasypte parmezánom.
Tipy, ako vylepšiť rizoto zo špargle?
- Rizoto je úžasné v tom, že si ho môžete upraviť presne podľa seba. Chýba vám mäso? Nič vám nebráni v tom z pokrmu vytvoriť špargľové rizoto s kuracím mäsom. Stačí nakrájať kuracie mäso na kúsky, orestovať a vložiť do rizota.
- Pokiaľ sa vám zdá, že je v rizote málo ingrediencií, pridajte doň zeleninu ako je mrkva, špenát, cuketa alebo paprika.
- Základom dobrého rizota je kvalitný vývar, preto naň nezabúdajte a pripravte si ho vopred. A aby bolo rizoto ešte viac krémovejšie, nebojte sa použiť oveľa väčšie množstvo syra, než je uvedené v recepte.
Tip: Vyskúšajte si pripraviť aj recept na cuketové rizoto. Je to obľúbená krémová pochúťka.
Čím dochutiť špargľové rizoto
Syr – do rizota zo špargle môžete pridať rôzne druhy syra, ako je parmezán, gruyère alebo gorgonzola, ktoré dodajú rizotu krémovú textúru a výraznú chuť.
Bylinky – čerstvými nasekanými bylinkami ako je petržlen, tymián, rozmarín alebo bazalka pridáte rizotu na chuti i vôni.
Citrónová šťava – čerstvá citrónová šťava rizoto osvieži a dodá mu istú kyslosť.
Biele víno – biele víno dodá rizotu komplexnejšiu chuť a arómu.
Cesnak – bez cesnaku sa v kuchyni nezaobídete, okrem toho sa cesnak skvele k špargli hodí, preto neváhajte a pokojne ho do rizota pridajte.
Orechy – nebojte sa skúšať nové chute, rizoto so špargľou môžete pozdvihnúť na úplne iný „level“ pridaním píniových, vlašských alebo lieskových orieškov.
Zdroj: latimes.com, aldi.us
Ďalšie chutné recepty