Zaváranie predstavuje skvelý spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť rôznych potravín. Bežne konzervujeme na sporáku v klasickom alebo tlakovom hrnci. Avšak ide to aj v rúre! Princíp zostáva v podstate rovnaký, akurát že namiesto varenia naplnených pohárov v hrnci, ich vložíte do rozpálenej rúry a necháte ich tam určitý čas.
Ako zavárať v rúre
Zaváranie či takzvaná sterilizácia v rúre má svoje výhody. Využiť ho možno na konzerváciu rôznych potravín, často ide o ovocie, zeleninu, ale vyskúšať môžete napríklad aj zaváranie húb v rúre.
Medzi hlavné benefity patria:
- Pohodlie: Sterilizovanie v rúre predstavuje jednoduchý a pohodlný spôsob, ako môžete naraz konzervovať aj veľké množstvo potravín. Poháre je potom možné ľahko skladovať.
- Všestrannosť: Či už chcete vyskúšať zaváranie sliviek v rúre, alebo napríklad zaváranie uhoriek v rúre, nie je to problém. Táto metóda je univerzálna, konzervovať možno takto pokojne aj mäso, polievky, dusené jedlá a podobne.
- Dlhá skladovateľnosť: Konzervovanie zaisťuje dlhú trvanlivosť potravín. Pokiaľ celý proces vykonáte správne, jedlo vydrží rok, ale aj dlhšiu dobu.
Pokiaľ vás zaujíma, ako zavárať, je dôležité pripraviť sa na niekoľko jednotlivých krokov. Správny postup je kľúčový pre bezpečnú konzerváciu potravín.
Voľba pohárov na zaváranie
Prvým krokom by mal byť výber správnych pohárov. Je dôležité používať zaváracie poháre vhodné do rúry, ktoré zvládnu vysokú teplotu. Vždy sa uistite, že pohár nie je naštiepený alebo prasknutý. Dôležitá je aj kvalita viečok, ktorá by mala byť nová a nepoškodená. Iste oceníte nádoby so širším hrdlom, pretože sa ľahšie plnia.
Príprava ingrediencií
Akonáhle máte poháre, môžete sa vrhnúť na prípravu ovocia (prípadne zeleniny). To zahŕňa umývanie, krájanie, ale mali by ste si tiež pripraviť cukor (prípadne ocot). Množstvo vždy prispôsobte receptu – nájdite si taký, ktorý je určený priamo na zaváranie v rúre.
Priebeh zavárania v rúre
- Akonáhle máte pripravené suroviny, je čas na sterilizovanie pohárov. Ponúka sa jednoduchý spôsob, ako sterilizovať poháre v rúre. Najprv ich umyte teplou mydlovou vodou. Potom ich umiestnite do rozpálenej rúry na 110 °C na zhruba 10 minút.
- Pokiaľ nechcete využívať rúru, môžete ich sterilizovať v hrnci s horúcou vodou, opäť na 10 minút. Poháre udržujte teplé, než ich budete plniť.
- Keď máte pripravené čisté poháre, môžete ich začať plniť. Vždy nechajte navrchu zhruba 1-1,5 centimetra miesta. Na záver poklepte každým pohárom o linku či stôl, aby ste vyhnali vzduchové bubliny.
- Na záver už len stačí utesniť poháre. Uzavrite ich viečkom a uistite sa, že nepretekajú.
- Do hlbokého plechu nalejte vlažnú vodu a vložte do nej poháre. Dajte pozor na to, aby sa vzájomne nedotýkali a neboli ani v kontakte s okrajom plechu.
- Doba zavárania a vhodná teplota sa rôznia – spravidla sú nutné odlišné podmienky na zaváranie uhoriek v rúre a zaváranie jabĺk v rúre. Preto si vždy vyhľadajte konkrétny postup.
Všeobecne platí, že ovociu stačí kratší čas, to platí aj pre zaváranie paradajok v rúre. Pokiaľ však zvolíte uhorky či napríklad huby, treba počítať s dlhšou dobou konzervácie.
Tipy pre bezpečný postup
Niektorí ľudia neodporúčajú zaváranie v rúre, pretože môže byť nebezpečné. Pokiaľ však viete, na čo si dávať pozor, možno ovocie aj zeleninu bez problému sterilizovať.
- Veľmi dôležité je vyhnúť sa tepelnému šoku. Ak pohár vystavíte náhlej zmene teploty, roztriešti sa. Vždy používajte vhodné zaváracie poháre. Na dno plechu môžete umiestniť utierku, aby nádoby nestáli priamo na horúcej ploche. Po zaváraní ich nechajte samovoľne vychladnúť – nevkladajte ich do studenej vody.
- Zároveň je kľúčové predísť kontaminácii. Je potrebné zabrániť vstupu baktérií a iných patogénov do pohára. Vždy si dobre umyte ruky, dôkladne sterilizujte poháre a jeho okraje po naplnení utrite čistou vlhkou handričkou. Vždy používajte nové viečka, aby bolo zaistené perfektné tesnenie.
Dodržiavaním týchto tipov je možné zaistiť bezproblémové zaváranie. Starostlivá hygiena je naozaj významná, môžete sa tak spoľahnúť, že konzumácia konzervovaného jedla je bezpečná aj po mnohých mesiacoch.
Zdroj: masonjarrecipe.com
Ďalšie tipy do kuchyne