Potešte svoje chuťové poháriky chutným koláčom zo špaldovej múky. Dostane Vás svojou jednoduchou prípravou aj skvelou chuťou, ktorú v kombinácii s orieškami, čokoládovou polevou a kokosom prináša.
Recept na špaldový koláč
Tento jednoduchý recept je skvelou zdravšou alternatívou tradičných koláčov, ktorých základom je klasická pšeničná múka.
Suroviny
- 300 g špaldovej múky,
- 4 žĺtky,
- 4 bielky,
- 150 g práškového cukru,
- 1 cukor vanilkový,
- 1 kypriaci prášok,
- 7 lyžíc oleja,
- nasekané oriešky (podľa chuti),
- čokoládovú polevu
- kokos na posypanie.
Postup prípravy
- Najprv vymiešame žĺtky s cukrom do peny. Neskôr k nim pridáme aj olej.
- Vo veľkej mise zmiešame ostatné sypké suroviny, tzn. špaldovú múku, vanilkový cukor a kypriaci prášok. Pridáme tiež nasekané oriešky.
- Túto zmes následne pridáme k žĺtkovej pene a vymiešame hladké cesto.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec veľmi zľahka zamiešame do cesta.
- Plech vymastíme a vysypeme múkou, strúhankou či kokosom.
- Cesto naň rozotrieme a dáme zvoľna piecť. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia po dobu 35 – 40 minút.
- Povrch upečeného múčnika natrieme čokoládovou polevou a posypeme kokosom.
TIP: Namiesto čokoládovej polevy môžeme na vrch potrieť ovocný džem. Koláč tak získa sviežejšiu chuť.
Tipy na ďalšie jednoduché koláče