A čo tak rizoto trochu inak? Vyskúšajte zdravšiu alternatívu pripravenú zo špaldových krúpov, tzv. špaldoto. Fantázii sa medze nekladú, recept si preto môžete ľubovoľne upraviť a namiesto špaldového rizota s hubami pripraviť napríklad jeho zeleninový variant. Zaručene si pochutnáte.
Recept na špaldové rizoto
Špalda bola po tisícročia pestovaná a konzumovaná, ale postupom času ju nahradila moderná pšenica. V porovnaní s ňou má však špalda výrazne vyššiu nutričnú hodnotu. Pozitívne tiež vplýva na zvyšovanie imunity, znižovanie krvného tlaku, choresterolu a podobne. Vyskúšajte si dnes pripraviť zdravšiu alternatívu tradičného rizota zo špaldových krúpov.
Suroviny
- 1-2 lyžice masla,
- 1 nadrobno nakrájaná menšia cibuľka,
- 100 g špaldy (cez noc namočené),
- soľ,
- korenie,
- 800 ml horúceho vývaru,
- medvedí cesnak alebo napríklad jarná cibuľka,
- huby podľa vlastného výberu (šampiňóny, hliva, shitake, … )
- 50 g masla,
- a ak máme (ale nemusí byť) rozdrobený balkánsky syr alebo feta.
Postup prípravy
- V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľku, očistené huby a restujeme do zmäknutia.
- Potom pridáme scedenú špaldu, osolíme, okoreníme a pomaly po naberačkách prilievame horúci vývar tak, aby sa postupne všetok vstrebal.
- Varíme 15-20 minút do zmäknutia špaldy (nesmie sa rozvariť na kašu).
- Pridáme umytý medvedí cesnak alebo jarnú cibuľku a nakrájané maslo.
- Dosolíme, okoreníme.
Hotový pokrm má byť primerane riedky (rozhodne nie hustý a suchý) a jeho povrch posypeme rozdrobeným syrom.
Ďalšie bezmäsité jedlá, ktoré by vás mohli osloviť