Kto by nemiloval spojenie výborného mäsa a voňavých byliniek. Porchetta je bravčová roláda, ktorá pochádza z Talianska. Pripraviť si ju môžete aj doma a nebudete ľutovať.
Čo je porchetta?
Porchetta je talianska bravčová roláda, patrí k najobľúbenejším mäsovým jedlám v Taliansku vôbec. Pre tento pokrm sú typické dve veci – šťavnaté bravčové mäso a do chrumkava vypečená kôrka. V Taliansku Porchettu pripravujú z celého prasaťa, poprípade je možné použiť mäso z pečeného prasiatka.
Doma ju ale samozrejme z celého prasiatka pripravovať nemusíte. V Taliansku sa konzumuje za tepla aj za studena a najčastejšie sa vkladá do žemlí. Vznikne tak v podstate porchetta burger, ktorý si v miestnych uliciach môžete bežne kúpiť a túto dobrotu ochutnať. Pripraviť si túto roládu ale môžete aj doma.
Aké mäso je najvhodnejšie na roládu porchetta?
Taliani veria, že najlepším mäsom na prípravu tejto rolády je mäso z prasnice, ktorá váži okolo osemdesiatich kíl a ešte nemala prasiatka. Také mäso má totiž veľmi jemnú kožičku a nie je ani príliš cítiť. Celé upečené prasa sa potom vykostí a zaroluje, využiť je možné aj pečené prasiatko. V domácich podmienkach sa ale najčastejšie porchetta pripravuje z bôčika. Porchetta z bôčika je vynikajúca a bezpochyby si toto jedlo zamilujete. Bôčik však musí byť kvalitný a s vyššou vrstvou mäsa. Inak je možné na prípravu použiť aj bravčovú pečeň, panenku alebo bravčové plece.
Recept na porchette
Príprava porchetty je časovo náročnejšia, ale s receptom si poradia aj začínajúci kuchári. A tento recept naozaj stojí za to.
Suroviny
- 2 kg bravčového kvalitného bôčika alebo bravčového pliecka,
- 1 väčšia cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 lyžice olivového oleja,
- 2 lyžice feniklu,
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu,
- 1–2 bobkové listy, ktoré nadrvíme,
- 1 malá lyžička mletého klinčeka,
- 1 lyžička soli,
- korenie (najlepšie nadrvené guličky celého korenia).
Postup prípravy
- Mäso si rozrežeme na plát, položíme ho na pracovnú dosku a prikryjeme potravinárskou fóliou. Jemne mäso naklepeme tak, aby bolo asi 3 centimetre vysoké.
- Cibuľu aj cesnak si olúpeme a pokrájame nadrobno.
- Na panvici rozohrejeme asi 1,5 lyžice olivového oleja a pár minút na ňom smažíme cibuľu.
- K cibuli pridáme polovicu nakrájaného cesnaku, 1 lyžicu feniklu, rozmarín, bobkový list, pol lyžičky mletého klinčeka, soľ a korenie a všetko dohromady opražíme ešte asi minútku. Zmes si potom dáme bokom vychladnúť.
- Až zmes vychladne, potrieme ňou rozložené a naklepané mäso, pevne ho zrolujeme a zviažeme povrázkom.
- Roládu preložíme na tanier a prekryjeme zľahka potravinárskou fóliou. Potom môžeme roládu umiestniť do chladničky, kde ju necháme cez noc marinovať. Roládu môžeme nechať odpočívať až 24 hodín, čím dlhšie, tým lepšie.
- Pred pečením vyberieme roládu z chladničky minimálne pol hodiny dopredu.
- Roládu pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 4 hodiny. Roládu podlejeme vodou.
- Asi hodinu pred koncom pečenia, roládu prikryjeme alobalom.
Ako vylepšiť roládu?
Talianska špecialita sa v Taliansku pripravuje s najrôznejším korením a bylinkami, tie sa líšia podľa kraja. Feniklovými semienkami sa ale porchetta dochucuje vždy. Namiesto rozmarínu možno ale požiť napríklad muškátový oriešok, čerstvú šalviu alebo tymián.
S čím sa podáva roládu?
Porchetta sa v Taliansku najčastejšie konzumuje vložená do žemle. V našich končinách ju môžete podávať s akýmkoľvek čerstvým pečivom alebo s opečenými zemiakmi a čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!
Zdroj: christinascucina.com, seriouseats.com
Ďalšie zaujímavé recepty z bravčového mäsa