Pripravte si doma výborný ovocný crumble. Recept spája sladké ovocie a chrumkavú vrstvu posýpky. Ide o jednoduchý a chutný dezert, ktorého príprava zaberie iba chvíľku.
Tento sladký dezert si získava svoju popularitu. Na jeho prípravu vám stačí len pár surovín, ide pritom o univerzálny dezert, ktorý je možné upiecť v podstate z ľubovoľného ovocia. Záleží tak iba na vás, na čo práve máte chuť, či aké ovocie je práve v sezóne.
Čo je crumble?
Crumble, v slovenčine niekedy označovaný aj ako krambl, je ľahký ovocný dezert. Spodnú časť tvorí šťavnaté ovocie, zatiaľ čo navrchu je chrumkavá maslová mrvenička (posýpka). Nejde o klasický múčnik, tu je totiž v hlavnej úlohe ovocie. Aké? Akékoľvek si vyberiete. Doplniť ho stačí trochou cukru a škorice – nebojte sa však nechať vyniknúť samotnú chuť ovocia.
Recept na crumble
Crumble recept je naozaj jednoduchý. Ide o rýchlo pripravenú sladkosť, na ktorú nepotrebujete mnoho surovín. Ide pritom o skvelú sladkú bodku po obede či sviežu ovocnú desiatu.
Suroviny
Na ovocnú náplň
- 6-7 hrnčekov ovocia,
- 1 hrnček cukru,
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy,
- 2 lyžičky kukuričného škrobu,
- lyžička škorice.
Na posýpku
- 1 hrnček hladkej múky,
- ½ hrnčeka cukru,
- lyžička prášku do pečiva,
- ½ lyžičky škorice,
- ¼ lyžičky soli,
- 8 lyžíc masla (110 g).
Postup prípravy
- Najprv dajte nahrievať rúru na 190 °C a pripravte si plech či inú nádobu na pečenie. Veľkosť voľte podľa množstva ovocia – malo by naplniť takmer celú nádobu.
- Vybrané ovocie zbavte stopiek, semienok a ďalších nejedlých častí. Nakrájajte ho na menšie kúsky.
- Pridajte cukor, citrónovú šťavu, škrob a škoricu.
- Pripravenú ovocnú zmes nasypte do vymastenej nádoby na pečenie.
- V mise zmiešajte múku, cukor, škoricu, prášok do pečiva a soľ. Maslo nakrájajte na menšie kúsky a pridajte ho k suchým ingredienciám. Zapracujte rukou či vidličkou.
- Vzniknutou posýpkou rovnomerne posypte ovocie.
- Crumble dajte do rúry a pečte zhruba 30-35 minút – posýpka by mala byť tuhá na dotyk a zlatistá.
Po vychladnutí môžete podávať.
Tipy pre prípravu crumble
- Množstvo cukru môžete upraviť v závislosti od druhu ovocia – rebarborový crumble potrebuje viac cukru ako napríklad jablkový crumble.
- Crumble s jablkami je klasika, ale vyskúšať môžete aj menej tradičné ovocie, napríklad hruškový crumble či slivkový crumble.
- Ak by ste si chceli urobiť zdravší variant, ponúka sa crumble z ovsených vločiek, pri ktorom stačí časť múky v drobence nahradiť mletými ovsenými vločkami.
Zdroj: delicious.com.au, thekitchn.com
Ďalšie chutné dezerty