Veľa ľudí dáva v súčasnej dobe prednosť vegetariánskej a vegánskej strave s vylúčením všetkého živočíšneho. Aj oni si však môžu pripraviť svoj vegan cheesecake z tofu alebo iných dostupných surovín. Vyskúšajte aj tento recept s korpusom z ďatlí.
Recept na vegan cheesecake
Pripravte si chutný vegnaský dezert bez prítomnosti rafinovaného repného cukru, ktorý v ničom nezaostáva za pravým cheesecake.
Suroviny
Na korpus
- 250g ďatlí,
- 9 PL ovsených vločiek,
- 4 – 5 PL kokosu,
- 3 PL kakaa,
- 4 PL mletých lieskových orieškov,
- 1,5 dl vody.
Na krém
- 400 g bieleho tofu,
- 150 ml kokosového krému, resp. kokosovej smotany,
- 100 g horkej čokolády,
- banán,
- ďatlový sirup na dochutenie.
Postup prípravy
- Pripravíte si korpus, kedy všetky ingrediencie spoločne zmixujete, aby vznikla jednotná pasta, ktorou naplníte dno tortovej formy.
- „Syrovú“ hmotu pripravíte z kokosového krému, v ktorom rozpustíte čokoládu.
- Banán rozmixujete s tofu a postupne pridávate kokosový krém s roztopenou čokoládou a vymiešate do hladka. Ak je to potrebné, dosladíte datľovým sirupom.
- Hmotu natrite na korpus a nechajte v chladničke stuhnúť, ideálne cez noc.
Cheesecake potom môžete obohatiť nasekanými orieškam, kokosovými chipsami alebo čerstvým ovocím.
Tipy, ako vylepšiť vegan cheesecake
- Na prípravu korpusu môžete použiť rôzne iné druhy orieškov, napr. vlašské, pekanové orechy alebo mandle, podľa toho, ktoré máte alebo naopak nemáte radi.
- Aby sa korpus lepšie spojil, pokojne použite 80 g rastlinného masla alebo trochu kokosového oleja.
- Ak milujete sladké, na ochutenie môžete okrem ďatlového sirupu použiť agávový alebo javorový sirup.
- Skvelú chuť docielite pridaním citrónovej šťavy, vanilkového extraktu alebo iných prírodných aróm do krému.
Vyskúšajte aj ďalšie obľúbené recepty na cheesecake