Recepty

Kanapky – recept na originálne a chutné občerstvenie

Kanapky – recept na originálne a chutné občerstvenie

Radi pripravujete pre návštevu moderné chuťovky a skúšate nové pohostenie? Nakúpte tie najlepšie suroviny a pripravte chutné a slávnostné kanapky, ktoré okúzlia.

Čo je kanapka?

Kanapky sú niečo medzi malými koktailovými chlebíčkami a jednohubkami. Hlavný rozdiel medzi drobnou jednohubkou a kanapkou je jednoduchý. Kanapku totiž netvorí ako základ koliesko klasického rožku, ale je oveľa originálnejšia. Vznikne vám tak skvelé občerstvenie alebo jednoducho len maškrtenie k televízii.

Na prípravu kanapky sa ako podklad používa napríklad:

  • slaný sušený kreker,
  • opečený toast,
  • plátok uhorky,
  • kocky celozrnného chleba.

Kanapky sú známe predovšetkým svojím originálnym a moderným vzhľadom. Zatiaľ čo niektoré majú niekoľko vysokých vrstiev a sú prepichnuté kreatívne špajdľou, iné pripomínajú rolky. Kreatívne vyzdobené kanapky sú často potreté nátierkou alebo klasickým maslom, navrchu sa používajú zaujímavé voľby ovocia i údenín.

Drobné a malé chlebíčky, jednohubky a kanapky. Vedľa misiek so zemiačikmi a tyčinkami také pohostenie určite nesmie chýbať na žiadnom stole pri oslave nového roka. Popri chuťovkách sa v posledných rokoch tešia obľúbenosti práve kanapky, ktoré vyzerajú oveľa lákavejšie, na stole pôsobia moderne a sviežo. Vyskúšajte ich kúzlo a určite si ich zamilujete aj vy.

TIP: Pohostenie pre návštevu – 3 tipy, čo pripraviť okrem klasických chlebíčkov

Recepty na moderné kanapky

Na internete nájdete mnoho inšpirácie a receptov na najrôznejšie kanapky. Tie najobľúbenejšie kombinácie sú však rokmi overené a na všetkých stoloch vítané. Pozrite sa na tri z nich.

Kanapka s tvrdým syrom a orechmi

Neodmysliteľná kombinácia, ktorá nesmie chýbať na silvestrovských oslavách. Do tejto variácie kanapiek sa hodí opečený celozrnný chlieb spolu s krémovým syrom, tvrdým syrom, trochou soli a korenia – a samozrejme nesmie chýbať vlašský orech. Spolu s touto kombináciou dobre korešponduje aj hroznové víno.

Postup je jednoduchý:

  1. Na kocku celozrnného chleba namažte lučinu alebo maslo, pridajte kocku tvrdého syra, naň pokvapkajte hroznové víno a posypte nahrubo drvenými orechmi.
  2. Celú kanapku prepichnite koktailovou špajľou, aby sa dala dobre servírovať.

Kanapka s pršutom a parmezánom

Skvelá kombinácia pre všetky druhy pohostenia, s ktorou nikdy návštevu ani celkový dojem zo stola nesklamete.

Na prípravu týchto kanapiek si pripravte:

  • opečený toastový chlieb,
  • pršut,
  • parmezán,
  • cherry paradajky,
  • rukola,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy:

  1. Zo všetkého najskôr si nakrájajte malé paradajky na tenké plátky a pripravte si čo najčerstvejšiu rukolu, ktorú stačí prepláchnuť v studenej vode.
  2. Hriankový chlieb opečte a ostrým nožom nakrájajte na stredne veľké štvorce, ktoré budú slúžiť ako základ pre kanapku.
  3. Toast môžete namazať lučinou alebo maslom, dobrý bude ale aj suchý.
  4. Pridajte plátok paradajky, hobliny parmezánu a štýlovo skladaný pršut.
  5. Navrch môžete pridať trochu rukoly a posypať kvalitným drveným korením.
  6. Opäť nezabudnite kanapku prepichnúť špajľou, aby sa dobre jedla a nerozpadala.
kanapka s prosciuttom
Zdroj foto: OlhaTsiplyar / Shutterstock.com

Odporúčame: Vyskúšajte tiež chutné predjedlo carpaccio z červenej repy

Kanapky so sušenými paradajkami a olivami

Pre gurmánov bude najlepšou voľbou kanapka, kde hlavnú úlohu zohrá sušená paradajka naložená v oleji. Na zaujímavosti kanapke dodá aj chuť olivy.

Pre gurmánsku kanapku si pripravte:

  • kvalitný tmavý chlieb,
  • parmezán,
  • sušené paradajky,
  • olivy,
  • rukola.

Postup prípravy:

  1. Čerstvý tmavý chlieb bude skvelou voľbou pre kombináciu tohto štýlu kanapky. Nakrájajte ho na menšie kocky a použite chlieb ako základ pre kanapku.
  2. Na kocku chleba pridajte sušenú paradajku naloženú v oleji, nezabudnite na hobliny parmezánu pre zaujímavú kombináciu chutí.
  3. Pre sviežosť dodajte navrch ešte rukolu alebo iný druh šalátu, ktorý máte radi.

Ako druhý variant opäť použite chlieb, parmezán a šalát, namiesto sušenej paradajky však pridajte olivu. Získate tak dva druhy kanapiek, s ktorými obohatíte váš stôl farbami a zaujímavou chuťou.

Ďalšie chutné kombinácie surovín na kanapky

Na kanapky môžete pridať skutočne čokoľvek a ingrediencie ľubovoľne kombinovať podľa vlastných chutí. Nižšie vám prinášame ešte niekoľko tipov, s ktorými vaše pohostenie pre návštevu pozdvihnete na úplne iný level:

  • kanapka s údeným lososom, avokádom alebo avokádovou nátierkou,
  • kanapka s kúskami kurčaťa nakrájaného na tenké plátky, so sušenými paradajkami a bazalkovým pestom,
  • vegánska kanapka s grilovanou zeleninou (napr. na kolieska nakrájaná cuketa či paprika), rukolou a domácim hummusom,
  • sladká kanapka s krémovým syrom (napr. Philadelphia), medom a ovocím nakrájaným na plátky (napr. jahody alebo figy), posypané chia semiačkami.

Zdroj: bbcgoodfood.com