Tekvicová torta z hokaido je najlepšia jesenná torta, ktorú si môžete upiecť. Aj keď je recept trochu náročnejší, výslednú chuť si zamilujete. Vyskúšajte túto tekvicovú pochúťku spolu s nami.
Tekvica Hokkaido sa dá pripraviť na všetky možné spôsoby, či už si z nej pripravíte hokaido polievku, tekvicový prívarok, placky, omáčku k cestovinám, tekvicový koláč alebo po novom túto skvelú jesennú tortu.
Recept na tekvicovú tortu
Vyskúšajte recept na vláčnu tekvicovú tortu s mascarpone a slaným karamelom. Doba prípravy vám zaberie približne 1 hodinu a 20 minút, doba pečenia je potom 1,5 hodiny.
Suroviny
Na tekvicové pyré
- 300 g vydlabanej Hokaido tekvice,
- 20 g masla,
- 1 ČL soli,
- 1 ČL škorice,
- 50 ml smotany na šľahanie.
Na 1 korpus (pečieme 2x)
- 3 vajcia,
- 180 g cukru,
- 70 g mletých vlašských orechov,
- 220 g polohrubej múky,
- 7 PL teplej vody,
- 150 g tekvicového pyré,
- ½ prášku do pečiva,
- 1 ČL škorice.
Krém na tekvicovú tortu
- 200 ml smotany na šľahanie,
- 500 g mascarpone,
- 2 PL práškového cukru,
- ½ želatínového stužovača.
Slaný karamel
- 130 g kryštálového cukru,
- 50 g masla,
- 100 ml smotany na šľahanie,
- čučoriedky a vlašské orechy na ozdobu.
Postup prípravy
Príprava tekvicového pyré
- Ako prvé si pripravíme tekvicové pyré. Rozkrojíme si Hokaido tekvicu, ktorú si vydlabeme, a na váhe si odvážime 300 g tekvice. Tú si nakrájame na kocky.
- Do menšieho hrnca si dáme rozpustiť maslo a pridáme tekvicu, ktorú osolíme a pridáme škoricu. Po pár minútach vyprážania zalejeme vodou a varíme do zmäknutia.
- Keď je tekvica uvarená, zlejeme vodu, prilejeme smotanu a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnúť.
Príprava korpusu
- Ako vždy si najskôr oddelíme do dvoch misiek žĺtky od bielkov, a z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.
- K žĺtkom si prisypeme kryštálový cukor a vymiešame do peny.
- Pridáme taktiež aj vodu a pokračujeme v miešaní.
- Po troche pridávame aj sypké suroviny (múku, mleté vlašské orechy, prášok do pečiva aj škoricu) a miešame, kým sa nám všetky suroviny nespoja.
- Do cesta pridáme už len tekvicové pyré a sneh.
- Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme približne 45 minút pri teplote 150 °C.
- Korpus po upečení a vychladnutí rozrežeme na polovicu, a celý postup zopakujeme aby sme mali 4 korpusy.
Príprava krému na tekvicovú tortu
- Príprava krému na tortu je veľmi jednoduchá. Do misky si nalejeme smotanu na šľahanie a miešame ju, pokiaľ nám nestuhne.
- Do smotany pridáme mascarpone a osladíme ho práškovým cukrom.
- Na záver už len do krému prisypeme polovicu želatínového stužovača a dáme ho chladiť do chladničky.
TIP: Tortové krémy sú populárne. Experimentujte a vyskúšajte aj ďalšie obľúbené krémy.
Príprava slaného karamelu
- Do menšieho hrnca si nasypeme kryštálový cukor, na miernom ohni ho stále miešame a necháme roztopiť, kým nebude mať krásnu zlatohnedú farbu.
- Do rozpusteného cukru si pridáme maslo a pokračujeme v miešaní, pokiaľ sa nám nerozpustí aj to.
- Na záver začneme za stáleho miešania po troche prilievať aj smotanu.
- Karamel necháme ešte minútku povariť, odstavíme z ohňa a pridáme trochu soli.
- Keď máme všetko prichystané, môžeme sa pustiť do skladania torty. Na tácku (podnos) si položíme korpus, ktorý natrieme krémom a polejeme ho trochou slaného karamelu. Pridáme ďalší korpus a postup opakujeme, kým neposkladáme celú tortu.
- Zvyšným krémom si tortu potrieme. Je na vás, aký štýl zdobenia torty zvolíte. Či už klasiku a potriete celé boky a vrch torty zvyšným krémom, alebo si urobíte tzv. „nahú“ tortu, a krém na boky nedáte. Vašej fantázii sa medze nekladú.
- Zvyšný karamel použijeme na dozdobenie. Lyžicou si ho nanesieme na vrch torty a necháme ho trochu stiecť po stenách torty.
- Tortu si odložíme do chladničky a necháme zatuhnúť.
- Na ozdobenie môžete použiť napríklad čučoriedky, celé aj nasekané orechy a vzhľad vyšperkovať napríklad kvietkami.
Dúfame, že vám táto jesenná tekvicová torta, ktorá je skvelou obmenou ku klasickému tekvicovému koláču, bude chutiť a podarí sa vám aj karamel.
Prajem vám teda pri pečení veľa šťastia a dobrú chuť!
Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková
Tipy na ďalšie torty