Hovädzia sviečková na smotane je jednou z najobľúbenejších slovenských klasík, ktorá sa hodí nielen na nedeľný obed. Recept na prípravu poctivej sviečkovej omáčky vôbec nie je zložitý.
Aké mäso na sviečkovú vybrať?
Najlepšia sviečková na smotane je s hovädzím mäsom, preto sa nazýva aj hovädzia pečienka na smotane. Môžete však použiť aj mäso z diviaka či pripraviť králika na smotane (falošná sviečková). Prípadne môžete recept na sviečkovú vyskúšať aj s morčacím mäsom, jedná sa o diétnejší variant.
Než začnete so sviečkovou omáčkou, môžete mäso naložiť a nechať odležať 24 hodín. To však nie je nutné, s prípravou jednoduchej sviečkovej na smotane teda môžete začať hneď.
Recept na hovädziu sviečkovú na smotane
Premýšľate čo na nedeľný obed? Už nemusíte. Vyskúšajte recept na sviečkovú na smotane.
Suroviny:
- 1,2 kg hovädzieho mäsa (sviečková),
- 3 mrkvy,
- 3 petržlenu,
- 2 väčšie cibule,
- ¼ zeleru,
- 100 g slaniny,
- 3 lyžice masla,
- 2 lyžice oleja,
- 2 lyžice krupicového cukru,
- 3 lyžice kvasného octu,
- 1 lyžica plnotučnej horčice,
- 180 ml smotany (33 %),
- 10 guličiek čierneho korenia,
- 6 guličiek nového korenia,
- lyžička tymiánu,
- 2 bobkové listy,
- soľ a korenie,
- citrón a brusnice.
Postup prípravy
- Najlepším mäsom na prípravu je samozrejme sviečková, avšak omáčku si môžete pripraviť aj z iných druhov hovädzieho mäsa. Lacnejším variantom môže byť roštenka či pliecko.
- Pripravte si slaninu na tenké prúžky. V mäse vytvorte po vlákne zárezy a vkladajte kúsky slaniny.
- Mäso osoľte a okoreňte, na rozohriatom masle a oleji ho sprudka opražte. Najlepšie v hrnci, ktorý potom môžete vložiť do rúry. Po zatiahnutí mäso vyberte.
- Na vzniknutom výpeku orestujte pokrájanú cibuľu spoločne so zeleninou. Nechajte osmažiť dozlatista. Potom ju posypte cukrom. Až skaramelizuje, pridajte ocot.
- Po odparení octu pridajte korenie na sviečkovú. Je dobré zviazať ho v gáze, aby ste neskôr nemuseli loviť guličky. Okrem korenia primiešajte aj horčicu.
- Následne do hrnca vráťte mäso a podlejte dostatkom vody. Pečte na 180 °C približne 2 hodiny.
- Po upečení z hrnca vyberte mäso a nechajte ho v teplej rúre. Z omáčky vyberte korenie a rozmixujte. Pre ešte lepší výsledok môžete zeleninu prepasírovať.
- Potom už len stačí pridať smotanu a omáčku dochutiť – cukrom, soľou alebo octom.
- Na záver mäso pokrájajte na plátky a podávajte s knedľou. Dozdobiť môžete plátkom citróna a brusnicovou zaváraninou.
Najchutnejšia je sviečková omáčka na druhý deň, kedy sa všetky chute krásne rozležia.
Tipy na prípravu sviečkovej
Postupov na prípravu domácej sviečkovej omáčky je celý rad. Rozhodne však neurobíte chybu, pokiaľ sa rozhodnete mäso piecť na nižšej teplote, čím sa však predĺži doba prípravy. Avšak výsledkom bude šťavnaté krehké mäso. Určite vám bude chutiť sviečková s karlovarským knedlíkom, žemľovou knedľou, prípadne skúste k omáčke pripraviť napríklad vločkovú knedľu.
Sviečková na smotane je ideálnym slávnostným jedlom, avšak stravníci ju určite ocenia kedykoľvek sa rozhodnete pre jej prípravu. Typická zeleninová chuť doplnená šťavnatým mäsom je jednoducho neodolateľná.
Zdroj: receptekaz.com, czechcuisine.net
Ďalšie chutné recepty