Hubový závin je gastro zázrak, ktorý pohľadí vaše chuťové bunky. Pritom nie je vôbec náročný na prípravu. Vyskúšajte tento recept, ktorý spojí chrumkavé cesto s bohatou hubovou náplňou. Ideálna voľba pre rýchlu večeru či pohostenie pre hostí!
Recept na hubový závin
Závin nemusí byť lahodný len v sladkej verzii, ale aj v tej slanej. Tento hubový závin môže byť skvelou večerou alebo pochúťkou, ktorou pohostíte svoju návštevu.
Suroviny
Na plnku
- 60 ml olivového oleja,
- 50 g nesoleného masla,
- 750 g jedlých húb (hríb pravý, šampiňóny a pod.),
- 2 lyžičky nasekaných lístkov estragónu,
- nastrúhanú kôru z jedného citróna,
- 250 g ricotty,
- 50 g nastrúhaného parmezánu,
- 1 vajce.
Na cesto
- 300 g hladkej múky,
- 50 g rozpusteného nesoleného masla,
- 100 ml studené vody,
- 1 vajce.
Postup prípravy
- Múku preosejte, pridajte jednu lyžičku soli a uprostred vytvorte jamku.
- Do nej pridajte maslo, vodu a rozšľahané vajcia.
- Z tejto zmesi utvorte jemné a vláčne cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
- Medzitým na hlbokej panvici rozohrejte olej s maslom, a potom pridajte očistené a na kúsky nakrájané huby, okoreňte a restujte asi päť minút.
- Nakoniec pridajte zvyšné suroviny do náplne, zahrejte – a nechajte vychladnúť.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Z chladničky vytiahnite cesto, ktoré opatrne vyvaľkajte, aby bolo 2-3 mm hrubé.
- Potom na cesto rozprestrite plnku tak, aby sa vám závin dobre motal – plnku dajte pozdĺž jednej strany a 4 centimetre od každého konca.
- Zamotajte a dajte na plech. Nakoniec závin pomažte rozšľahaným vajíčkom.
- Vložte do rúry a 40 minút pečte. Po upečení ho nechajte vychladnúť – aby náplň stuhla.
TIP: Hubové recepty – 12 obľúbených receptov pre milovníkov húb