Indická polievka z červenej šošovice je ideálnou voľbou do chladných dní, pretože vás spoľahlivo zahreje. Rovnako je zdrojom bielkovín a zamilujete si jej ľahko pikantnú chuť.
Červená šošovica a jej príprava
Červená šošovice sa radí medzi strukoviny, čo okrem iného znamená, že je skvelým zdrojom bielkovín. Zároveň je bohatá na železo, vápnik, horčík, vlákninu a vitamín B6. Vďaka nízkemu glykemickému indexu vás spoľahlivo zasýti a pochutnať si na nej môžu aj deti a tehotné ženy. Má totiž skvelú stráviteľnosť a nenadúva.
Výhodou červenej šošovice je to, že sa nemusí pred prípravou namáčať do vody a nemusíte čakať na jej zmäknutie. Šošovicu pridáte jednoducho k ďalším surovinám a necháte ju povariť. Počas desiatich minút vám varením zmäkne a neuveriteľne tým urýchli čas prípravy polievky.
Recept na polievku z červenej šošovice
Polievka z červenej šošovice, mrkvy a paradajok je rýchla a jednoduchá na prípravu, pretože sa šošovica nemusí dopredu namáčať. Červená šošovica navyše obsahuje vysoký podiel proteínu, preto je skvelou náhradou mäsa. Vďaka kokosovému mlieku bude krémová, ale zároveň jemne pikantná z korenia typického pre indickú kuchyňu.
Suroviny
- 500 g červenej šošovice,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 strednú cibuľu,
- 2 stredné mrkvy,
- zázvor,
- 400 g drvených paradajok v plechovke,
- 250 ml kokosového mlieka,
- 500 ml vody,
- koriander,
- slnečnicový či repkový olej,
- citrón,
- mletá kurkuma,
- rímska rasca,
- garam masala,
- škorica vcelku,
- soľ, korenie.
Postup prípravy
- Začnite tým, že do rýchlovarnej kanvice nalejete 500 ml vody a zapnete ju. Následne sa vrhnite na umývanie červenej šošovice. Dôkladne ju prepláchnite pod prúdom vody a nechajte ju riadne odkvapkať. Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu, cesnak aj zázvor. Mrkva zbavte šupky a nakrájajte ju na väčšie kocky. Následne si pripravte dostatočne veľký hrniec a pridajte doň lyžicu oleja a položte ho na sporák a začnite zahrievať.
- Než sa olej v hrnci riadne prehreje, prioravte si misku a vysypte do nej lyžicu kurkumy, lyžicu rímskej rasce, lyžicu korenia a lyžicu garam masaly.
- Akonáhle bude olej rozpálený, vhoďte do hrnca obsah misky s korením a pridajte zvyšok škorice. Nechajte korenie rozvoňať a následne do hrnca pridajte cibuľu, cesnak a zázvor. Opekajte jednu až dve minúty na strednom plameni.
- Pokračujte tým, že do hrnca nalejete horúcu vodu z kanvice a kokosové mlieko. Túto zmes nechajte variť približne 10 až 15 minút domäkka. Pokiaľ sa vám počas varenia bude zdať polievka príliš hustá, pridávajte do nej vodu.
- Akonáhle šošovica a mrkva zmäknú, máte takmer hotovo. Zostáva do polievky pridať šťavu z celého citróna a soľ podľa chuti.
- Po dosolení polievku varte ešte päť minút a využite tento čas na nasekanie koriandra, ktorým polievku nazdobíte pri podávaní.
- Polievku po uvarení môžete ihneď servírovať. Vďaka tomu, že sa šošovica premení na kašovitú zmes, nie je nutné polievku nijako mixovať, pretože je krémová sama o sebe. Nezabudnite pred podávaním odstrániť z hrnca zvyšok škorice!
TIP: Indická polievka z červenej šošovice a mrkvy chutí skvele s plátkom čerstvého chleba alebo typického indického chleba naan.
Tipy na vylepšenie polievky z červenej šošovice
Túžite si šošovicovú polievku z červenej šošovice s kokosovým mliekom ozvláštniť? K ingredienciám môžete pridať zemiaky, párok, batáty, ryžu basmati aj chilli papričky. Dokonca je možné do polievky pridať aj uvarené kuracie mäso.
Oproti klasickej šošovicovej polievke sa tento variant líši v tom, že má bohatú krémovú chuť a dokáže vás zasýtiť na celé popoludnie. Užite si príjemné spojenie mrkvy, červenej šošovice, kokosového mlieka a zmesi indického korenia.
Zdroj: littlespicejar.com, thewoksoflife.com
Ďalšie recepty na polievky