ReceptyRecepty na bezmäsité jedlá

Špenátové halušky so syrovou omáčkou

Špenátové halušky so syrovou omáčkou

Špenátové halušky so syrovou omáčkou sú skvelým tipom na rýchly obed alebo večeru. Vyskúšate ich aj vy?

Recept na špenátové halušky

Špenátové halušky možno pripraviť ako zo špenátu čerstvého, tak aj mrazeného, resp. špenátového pretlaku, a práve tento variant, ktorý je na prípravu skutočne jednoduchý, vám prínášame aj my.

Suroviny

Na halušky

  • 400 g mrazeného špenátového pretlaku,
  • 200 – 300 g polohrubej múky (podľa potreby),
  • 2 vajcia,
  • 50 g masla,
  • soľ.

Na omáčku

  • 250 ml smorany na šľahanie (33%),
  • 250 ml mlieka
  • 120 g tvrdého strúhaného syra,
  • soľ,
  • 4 PL hladkej múky.

Postup prípravy

  1. Špenát necháme najskôr rozmraziť. n8sledne ho môžeme precediť cez sitko, aby sme sa zbavili prebytočnej vody.
  2. K špenátu pridáme múku (pridávame postupne podľa potreby, aby neboli halušky príliš riedke ani husté), vajcia, soľ, a vymiešame hladké cesto.
  3. Do hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a cez haluškovač tvoríme z pripraveného cesta halušky. Varíme ich cca 3 – 4 minúty, resp. kým nevyplávajú na povrch.
  4. Halušky scedíme, prepláchneme studenou vodou a pustíme sa do prípravy omáčky.
  5. Do hrnca nalejeme smotanu, časť mlieka (časť odložíme bokom) a dáme variť.
  6. So zvyšnej časti mlieka si pripravíme zátrepku, teda poriadne v ňom habarkou rozmiešame múku.
  7. Keď nám mlieko so smotanou začne variť, postupne doň za stáleho miešania, aby nevznikli hrudky, pridávame zátrepku.
  8. Keď omáčka zhustne, pridáme nastrúhaný tvrdý syr, napr. Gouda.
  9. Podľa chuti ešte dosolíme a môžeme podávať.

S čím podávať špenátové halušky

Špenátové halušky môžete samozrejme podávať s ľubovoľnou omáčkou. Okrem spomínanej syrovej sú oblúbené aj:

  • špenátové halušky s nivovou omáčkou,
  • špenátové halušky s bryndzou a slaninkou,
  • fit špenátové halušky s tvarohom,
  • špenátové halušky so syrovou omáčkou a kuracím mäsom (alternatívou mäsovej zložky môže byť aj šunka).

Tak dobrú chuť!


Tipy na ďalšie jedlá zo špenátu