Dusená mrkva je zdravým, chutným a jednoduchým jedlom. Jej príprava je jednoduchá a ľahko ju zvládnete. Vyskúšajte poctivý recept na dusenú mrkvu s hráškom na masle.
Mrkva je „obyčajná“ zelenina, z ktorej dokážete vykúzliť vynikajúci pokrm napríklad len tým, že mrkvu podusíte na masle a pridáte k nej pár ďalších ingrediencií, ako napríklad hrášok. Je až neuveriteľné, ako si toto na prípravu veľmi jednoduché jedlo dokázalo podmaniť mnoho domácností. Vyskúšajte si pripraviť zdravú dusenú mrkvu aj vy.
Ako urobiť dusenú mrkvu?
Obvykle sa mrkva na masle dusí pomocou vody. Je to pochopiteľné. Počas varenia mrkva pustí šťavu a rozvinie svoju chuť. Pokiaľ však chcete dosiahnuť maximálne spojenie chuti, stavte na mäsový vývar. Ten dodá pokrmu neobyčajný nádych lahodnosti. Nemusíte ho pripravovať tesne pred varením mrkvy. Pokojne si ho urobte deň dopredu. Odležaný z druhého dňa má ešte výraznejšiu mäsovú chuť. Dusená mrkva s hráškom sa bude výborne hodiť ako príloha k rýchlemu obedu na nedeľu.
Recept na dusenú mrkvu na masle
Vyskúšajte tento jednoduchý recept a pripravte si tú najlepšiu dusenú mrkvu s hráškom a maslom.
Suroviny (pre 4 porcie)
- 500 g mrkvy,
- 200 ml poctivého mäsového vývaru,
- 2 stredne veľké cibule,
- hladkú múku na zaprášenie,
- štipku soli a cukru,
- 30 g masla,
- hrášok čerstvý, alebo v konzerve.
Postup prípravy
- Najskôr si očistite mrkvu a nastrúhajte ju na stredne jemnom strúhadle. Prípadne ju môžete nakrájať na malé kocky alebo tenké kolieska.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a v stredne veľkom hrnci ju zľahka opražte na masle. Robte to na miernom ohni, aby maslo príliš nezhnedlo a neprepálilo sa.
- Cibuľu opražte len zľahka, aby nezískala hnedý nádych.
- Do cibule primiešajte nastrúhanú mrkvu a zľahka ju orestujte, aby pustila šťavu.
- Zalejte vlažným mäsovým vývarom, pridajte soľ, hrášok – a duste aspoň 20 minút.
- So soľou buďte opatrní, pretože vývar sám o sebe už býva dosť slaný.
- Ku koncu zahustíme trochou hladkej múky rozmiešanou vo vode.
TIP: Vyskúšajte tiež recept na zdravú mrkovú tortu a potešte svojich blízkych.
S čím podávať dusenú mrkvu?
- K dusenej mrkve sa skvele hodí bravčové mäso – pripravte si k tomuto jedlu varené zemiaky s rascou a osmažené bravčové plátky na prírodný spôsob.
- Chutnou alternatívou je aj dusená mrkva s kuracím mäsom, ktoré si jednoducho môžete pripraviť na panvici.
- Dusená mrkva s hovädzím mäsom je tiež vhodnou voľbou. Je skvelou prílohou pri receptoch s mletým mäsom.
- Ak máte radi ryžu, môžete si pripraviť zdravú dusenú mrkvu na cibuľke s uvarenou ryžou a pridať nakrájanú brokolicu.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na prílohy