Tekvicová omáčka či prívarok je výborný recept na obed, ktorý neváhajte vyskúšať. Tekvica je plná vitamínov aj betakaroténu, takže ide o zdravé jedlo. Aké sú najlepšie recepty z tekvice?
Potrebujete inšpiráciu, ktorou by ste ozvláštnili nedeľný obed? Vyskúšajte tekvicový prívarok alebo tekvicu na smotane, tzv. falošnú sviečkovú z hokkaido tekvice s hovädzím mäsom.
Prečo je tekvica zdravá
Tekvica obsahujú veľa živín (najmä vitamín C, E a beta karotén), ktoré sú prospešné pre našu pokožku. Keďže naše telo si nevie samo vytvárať vitamín C, je dôležité ho získavať zo stravy. Vitamín C sa podieľa na tvorbe kolagénu, ktorý udržuje pokožku sviežu a pevnú, tiež napomáha predchádzať modrinám a podporuje hojenie rán.
Vitamín E je vynikajúci antioxidant a spolu s vitamínom C pomáha pokožku chrániť pred vplyvom slnkom a vysušením. Vitamín C uľahčuje tiež činnosť imunitných buniek a zvyšuje počet bielych krviniek. Obmedzuje srdcové choroby. Vitamín A alebo beta-karotén sa tiež podieľa na ochrane pokožky pred slnečným žiarením, najmä pred jej spálením a zohráva dôležitú úlohu pri podpore imunitných funkcií.
Tekvica je tiež vynikajúcim zdrojom dvoch karotenoidov zvaných luteín a zeaxantín, ktorých hladiny boli spojené so zníženým rizikom vzniku šedého zákalu. Podporuje imunitný systém
Tekvica a jej živiny sú tiež skvelým pomocníkom v boji proti cukrovke, obezite a vysokého krvného tlaku, ktoré často vedú k rôznym srdcovým chorobám alebo dokonca mŕtvici. Môže pomôcť predchádzať rakovine.
Recept na tekvicový prívarok
Ak ste sa rozhodli recepty z tekvice vyskúšať, najobľúbenejšou je tekvica Hokaido, ktorú je možné v súčasnosti pripraviť aj na sto spôsobov. Od hokkaido polievky, cez koláče až po tekvicový prívarok s kôprom.
Suroviny
- stredne veľká tekvica hokkaido
- 2 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL masla
- 500 ml smotany
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL jemne nakrájaného čerstvého kôpru
- 1 ČL trstinového cukru
- 1 PL vínneho octu
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
Postup prípravy
- Tekvicu očistite, zbavte semienok a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla.
- Na masle orestujte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte nastrúhanú tekvicu, prelisovaný cesnak, zalejte vodou, pridajte soľ a korenie a nechajte 10 minút dusiť.
- Medzitým zmiešajte smotanu s hladkou múkou, poriadne rozmiešajte a vlejte k dusenej tekvici.
- Pridajte nasekaný kôpor a varte ešte 15 minút.
- Trstinový cukor zmiešajte s octom a pridajte k tekvici. Nakoniec dochuťte podľa seba.
- Podávajte najlepšie so zemiakmi alebo vajcom natvrdo. Obľúbený je aj tekvicový prívarok s fašírkou alebo s mäsom, či osmaženým párkom.
Táto omáčka je výborná aj sama o sebe, preto sa často používa tekvicová omáčka na cestoviny alebo k inej prílohe. Vyskúšať môžete aj talianske gnocchi s tekvicovou omáčkou, ktoré sú menej tradičné, ale chutia výborne.
Recept na tekvicovú omáčku s hovädzím mäsom
Ide o tekvicu na smotane, tzv. falošnú sviečkovú. Ak milujete tradičnú sviečkovú, mali by ste vyskúšať tento alternatívny recept na tekvicovú omáčku s mäsom.
Suroviny
- hovädzie mäso (ideálne pliecko)
- 2 cibuľa
- 400 g zemiakov
- 1 kg tekvica
- 200 g kyslej smotany
- 50 ml mlieka
- 20 g hladkej múky
- 40 g masla
- kôpor
- soľ
- korenie
- mletá rasca
- sladká paprika
- voda
- olej
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájajte najemno a speňte dozlatista na oleji.
- Mäso nakrájajte na kocky, ktoré potom vložte k cibuli a nechajte zatiahnuť.
- Pridajte rascu a papriku, premiešajte a zalejte vodou. Pod pokrievkou za občasného miešania duste minimálne 1,5 hodiny.
- Medzitým si očistite zemiaky a nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Cibuľu olúpte, nakrájajte najemno a opäť speňte na oleji dozlatista. Potom k cibuli pridajte kúsky zemiakov, zalejte vodou, osoľte a varte asi 10 minút.
- Tekvicu očistite (môžete aj nemusíte olúpať) a nahrubo postrúhajte. Nastrúhanú tekvicu pridajte k zemiakom, osoľte a varte ďalších 10 minút.
- Medzitým zmiešajte smotanu, mlieko a múku a vmiešajte do hrnca k tekvici. Poriadne rozmiešajte, nechajte chvíľku prevariť a vypnite plameň.
- Pridajte maslo, nasekaný kôpor a dochuťte podľa seba.
Obdobie tekvíc je už tu, preto stojí za to premýšľať nad tým, aké recepty z tekvice chcete tento rok vyskúšať.
Zdroj: foodwithfeeling.com
Ďalšie recepty na omáčky