Slimáky z lístkového cesta robíme doma snáď všetci. A to hlavne z toho dôvodu, že sa jedná o chutný a veľmi rýchly recept, s ktorým môžu pomôcť aj deti. Pripravte si ho tiež.
Čo sú slimáky z lístkového cesta?
Slané slimáky z lístkového cesta majú pôvod v európskej kuchyni, ale odtiaľ sa tento recept rozšíril do celého sveta. Náplň do slimákov z lístkového cesta môže byť tvorená prakticky čímkoľvek, či už sa jedná o syry, salámy, bylinky, zeleninu alebo mäso. Kreativite sa v tomto ohľade medze nekladú. Nemenej obľúbená je aj ich sladká verzia na škoricové slimáky z lístkového cesta.
Základom je samozrejme rozvaľkané lístkové cesto, na ktorého sa nanášajú vami vybrané ingrediencie. Sú ideálne na servírovanie na oslavách, ako pohostenie na rodinných stretnutiach a pri iných príležitostiach, či len tak na večer k filmu.
Recept na slimáky z lístkového cesta
Dostavila sa nečakaná návšteva? Máte pár minút a nemáte občerstvenie? Slimáky z lístkového cesta sú jasnou voľbou.
Suroviny
Na cesto
- 1 balenie lístkového cesta (400 g),
- 3 lyžice masla, rozpusteného,
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra),
- 1/4 šálky nasekaných čerstvých byliniek (napríklad petržlenovej vňate, bazalky, alebo tymiánu),
- 1/2 čajovej lyžičky soli,
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia.
Na náplň
- 1/2 šálky strúhaného syra (napríklad cheddar, ementál, alebo gouda),
- 1/4 šálky nasekaných čerstvých byliniek,
- 10 dkg šunky či tvrdej salámy,
- zeleninu podľa chuti – kukurica, šampiňóny, paradajky a ďalšie,
- pretlak či kečup na potretie cesta.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte plech na pečenie vyložený papierom na pečenie.
- Na ľahko pomúčenom povrchu rozviňte lístkové cesto na obdĺžnik, ktorý má približne rozmery 30×40 cm.
- Roztavte 3 lyžice masla a rozotrite ho po povrchu cesta. Potom ho potrite pretlakom či kečupom.
- Posypte cesto strúhaným parmezánom, nasekanými bylinkami, soľou a čiernym korením.
- Položte šunku či salámu a zeleninu.
- Následne posypte strúhaným syrom a ďalšími nasekanými bylinkami.
- Rolujte cesto od dlhej strany, aby ste vytvorili valček.
- Potom cesto nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 2,5 cm.
- Usporiadajte plátky na pripravenom plechu na pečenie s trochou priestoru medzi nimi, pretože budú narastať.
- Pečte slimáky vo vyhriatej rúre po dobu 15-20 minút, kým nie sú zlatisto hnedé a chrumkavé.
- Nechajte slimáky vychladnúť na mriežke.
Ako dlho piecť slimáky z lístkového cesta?
Doba pečenia slimákov z lístkového cesta závisí od viacerých faktorov, vrátane teploty rúry, hrúbky slimákov a použitého receptu. Všeobecne sa však sladké i slané slimáky z lístkového cesta pečú pri teplote 180-200 ° C počas približne 15-20 minút, kým nie sú zlatisto hnedé a chrumkavé.
Je dôležité pravidelne kontrolovať stav slimákov počas pečenia, pretože doba pečenia sa môže líšiť. Pečenie môže byť tiež ovplyvnené hrúbkou cesta a množstvom náplne. Tenšie slimáky sa môžu piecť rýchlejšie, zatiaľ čo hrubšie budú potrebovať viac času.
S čím podávať slané slimáky?
Slané slimáky môžete podávať s rôznymi dipmi alebo omáčkami, napríklad syrovou omáčkou, marinádou na báze jogurtu alebo s guacamole. Po upečení môžete ešte teplé kúsky namočiť v masle s cesnakom a bylinkami, čo dodá ďalšiu vrstvu chuti a vône.
Zdroj: simplyrecipes.com, thecookierookie.com
Ďalšie recepty na chutné občerstvenie