Bravčové či kuracie rezne v rúre sú skvelou a mierne zdravšou alternatívou pre všetkých, ktorí si bez rezňov nevedia predstaviť nedeľný obed. Áno, aj rezne sa dajú pripraviť jednoduchšie a zdravšie. Ako na to?
Sú rezne pečené v rúre zdravšie?
Rezne pripravované v rúre sú zdravšie hneď v niekoľkých ohľadoch, a to:
- Obsahujú menej tuku – na prípravu nepoužívate maslo ani olej, čo sú nevyhnutné ingrediencie pri vyprážaní, čo zásadne znižuje množstvo tuku v pokrme. S tým ide samozrejme ruka v ruke kalorická hodnota pokrmu. Takže tí, ktorí si strážia váhu, si sem tam pokojne môžu rezne z rúry dopriať.
- Menej škodlivín – ak bežne vyprážate rezne na panvici na oleji, môžu sa vytvárať transmastné kyseliny, ktoré nie sú veľmi zdraviu prospešné. Pečením v rúre sa toto riziko minimalizuje.
Celkovo možno povedať, že pečené rezne v rúre sú zdravšou voľbou, pokiaľ sú pripravené s ohľadom na kvalitu surovín a spôsob prípravy.
A čo je ďalšou výhodou? Pečením rezňov v rúre ušetríte čas, ktorý by ste trávili nad prskajúcou panvicou. Navyše môžete kontrolovať teplotu a dĺžku pečenia. Nezáleží pokiaľ pripravujete rezne v rúre alebo napríklad rezne v parnej rúre.
Recept na rezne v rúre
Tento recept na kuracie rezne v rúre je základným receptom. Pokiaľ máte radšej bravčové mäso, samozrejme stačí ho zameniť.
Suroviny
- 4 kuracie rezne (kuracie prsia nakrájané na plátky a naklepané na tenko),
- 1/2 šálky hladkej múky,
- 2 vajcia,
- 1 a 1/2 šálky strúhanky,
- soľ,
- korenie,
- olej (pre vymazanie pekáča),
- citrónová šťava.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte pekáč olejom (alebo maslom), aby sa rezne nelepili.
- Pripravte si tri misky. Do jednej dajte múku, v druhej rozšľahajte vajcia, a do tretej dajte strúhanku.
- Plátky kuracieho mäsa pred obalením zľahka osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
- Každý plátok mäsa obaľte v múke, potom ponorte do rozšľahaných vajec a nakoniec obaľte v strúhanke tak, aby boli plátky rezňov dobre obalené z každej strany.
- Položte obalené rezne na pripravený vymastený pekáč.
- Ak chcete, môžete rezne postriekať citrónovou šťavou na zvýraznenie chuti.
- Pečte rezne v rúre približne 20-30 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatisté a vo vnútri urobené. Doba pečenia závisí od hrúbky rezňov.
- Hotové rezne vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu odpočívať, aby sa šťavnatosť vo vnútri mäsa stabilizovala.
- Podávajte s varenými alebo pečenými zemiakmi a zeleninou, prípadne ovocným kompótom.
Tip: Medzi najobľúbenejšie recepty pripravované v rúre zaručene patrí pečený losos, pripravte si ho podľa nášho receptu.
Aké mäso sa hodí na rezne v rúre?
Rezne z rúry môžete pripravovať z akéhokoľvek mäsa, to už záleží iba na vašej chuti. Najčastejšie sa ale pripravujú tieto druhy mäsa:
- Kuracie – toto mäso je ľahké a šťavnaté s neutrálnou chuťou, čo umožňuje experimentovať s korením a omáčkou na zvýraznenie chuti.
- Bravčové – mnoho ľudí preferuje skôr tento druh mäsa, pretože je chuťovo oveľa výraznejší ako kuracie.
- Hovädzie – najobľúbenejšie hovädzie plátky sú rozbif, ktorý má naozaj bohatú chuť.
- Morčacie – morčacie mäso je zdravšou alternatívou kuracieho a bravčového. Ak je morčacie dobre naložené, bude tiež pekne šťavnaté.
- Teľacie – tento druh mäsa síce nie je najčastejší na rezne, ale jeho chuť je veľmi jemná.
Pred prípravou akéhokoľvek mäsa je dôležité, ho prvýkrát dobre naklepať natenko, aby bolo pečenie rovnomerné.
V čom obaľovať rezne?
Pokiaľ chcete trochu experimentovať s obaľovaním rezňov, vždy máte možnosti. Poďme sa pozrieť na klasické, ale aj tie menej klasické varianty obaľovania. Pokiaľ pečiete alebo vyprážate v rúre, potom bude obal vždy dokonale pripravený.
- Trojobal (múka, vajíčko, strúhanka): Toto je klasická metóda obaľovania rezňov, ktorá im dodá chrumkavý povrch. Plátky mäsa najprv obalíte v múke, potom ponoríte do rozšľahaných vajec, a nakoniec obalíte v strúhanke.
- Múka a vajíčko: Ak chcete jednoduchšiu verziu, môžete plátky mäsa iba obaliť v múke a potom ponoriť do rozšľahaných vajec. Táto metóda vytvorí stále chrumkavý povrch, aj keď menej hrubý ako trojobal.
- Panko strúhanka: Panko je japonská strúhanka, ktorá je veľmi chrumkavá a ľahká. Obalenie rezňov v pánko strúhanke im dáva vynikajúcu chrumkavosť.
- Mandľová strúhanka alebo orechy: Rozdrvte mandľovú strúhanku alebo orechy a použite ich ako náhradu za klasickú strúhanku pre extra textúru a chuť.
- Kokosové vločky: Pre exotickú chuť môžete rezne obaliť v kokosových vločkách.
- Chrumkavé cereálie: Rozdrvte chrumkavé cereálie, ako sú napríklad cornflakes, a použite ich namiesto strúhanky.
Pokiaľ chcete niečo extra, vyskúšajte napríklad rezne v jogurte alebo kuracie rezne v syrovom cestíčku v rúre.
Avšak aj pri pečení v rúre si musíte dávať pozor na použitie kvalitných surovín a množstvo tuku alebo oleja, ktoré môžete pridať, aby ste obmedzili príjem kalórií a tuku. Tiež by ste mali dbať na to, aby rezne neboli príliš mastné a môžete ich doplniť zdravšími prílohami, ako sú zeleninové šaláty alebo zemiaky pečené v rúre bez veľkého množstva tuku.
Zdroj: thespruceeats.com, foodnetwork.com
Ďalšie chutné recepty