ReceptyRecepty na koláče a múčniky

Kysnuté moravské koláče s dvojitou náplňou

Kysnuté moravské koláče s dvojitou náplňou

Pripravte si doma lahodné moravské koláče z kvásku, pre ktoré sa vžilo označenie dvojctihodné, pretože v sebe skrývajú hneď dve rôzne náplne. Aké dve náplne skombinujete?

Chutná kôrka, náplň, ktorú ucítite už pri prvom zahryznutí a kombinácia chutí, ktoré si zamilujete. Tento gastronomický zážitok si môžete užiť, keď sa zahryznete do dvojctihodného koláča. Aby ste si ho mohli doma upiecť aj vy, prinášame vám nielen základný recept, ale aj množstvo tipov, ktoré vám pri ich pečení prídu vhod.

Recept na moravské koláče

Kysnuté moravské koláče sa najčastejšie pripravujú s tvarohom a lekvárom, prípadne marmeládou, a na povrchu samozrejme nesmie chýbať posýpka.

Suroviny

  • 20 g droždia,
  • 250 g hladkej múky,
  • 50 g cukru krupica,
  • 50 g masla,
  • 2 žĺtky,
  • 1 vajce na pomazanie,
  • citrónová kôra z jedného citróna,
  • muškátový oriešok,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že si necháte vzísť kvások. Do mlieka pridajte lyžicu cukru a následne pridajte rozdrobené droždie. Nechajte vykysnúť približne 10 až 15 minút.
  2. Zatiaľ čo sa bude pripravovať kvások, pripravte si misu a nasypte do nej odmerané množstvo múky, cukor, citrónovú kôru, štipku soli a muškátového orieška a premiešajte.
  3. Maslo vložte do rajnice a nechajte na platničke rozpustiť. Potom ho zložte z variča, položte na doštičku a počkajte, kým nevychladne.
  4. Medzitým hotový kvások pridajte do misy s múkou a ďalšími ingredienciami a dôkladne premiešajte.
  5. Pridajte žĺtky, opäť premiešajte, a nakoniec nezabudnite pridať aj schladené rozpustené maslo.
  6. Teraz buďte veľmi starostliví a vypracujte cesto, ktoré sa nelepí. Môžete k tomu využiť kuchynský robot a uľahčiť si prácu. Akonáhle budete mať hotovo, cesto v mise posypte múkou, prehoďte cez ňu utierku a položte na teplé miesto.
  7. Nastavte si na časomiere 30 minút.
  8. Po uplynutí tejto doby cesto skontrolujte, zľahka premiešajte a nechajte kysnúť ďalšiu polhodinu.
  9. Nakysnuté cesto si položte na dosku a rozdeľte na dvadsať rovnako veľkých kúskov. Do každého koláčika vložte náplň – tá býva spravidla tvarohová.
  10. Akonáhle budete mať všetkých 20 koláčikov naplnených, rozložte ich na dva plechy vyložené papierom na pečenie a doprajte im 15 minút na to, aby vykysli.
  11. Keď budú koláčiky vykysnuté, naplňte ich druhou náplňou – tou vrchnou. Tradične sa na to používa lekvár, ale samozrejme môžete zvoliť aj marmeládu, džem alebo aj čerstvé ovocie.
  12. Po naplnení namažte okraje koláčikov vajíčkom a zasypte ich posýpkou.
  13. Koláčiky pečte v rúre na 195 ° C po dobu 15 minút.
  14. Hotové moravské koláčiky poznáte podľa toho, že majú peknú zlatistú farbu.

Posýpka na moravské koláče

Na vytvorenie posýpky vám postačí:

  • maslo,
  • cukor krupica,
  • polohrubá múka,

Vždy sa držte pomeru 1 diel masla, 1 diel cukru a 2 diely polohrubej múky.

TIP: Vyskúšajte tiež recept na kysnutý slivkový koláč s posýpkou.

Náplň do moravských koláčov

Ak túžite po klasických moravských koláčoch ako od babičky, pripravte si tvarohovú a lekvárovú náplň.

Zatiaľ čo niektorí si prácu uľahčujú tým, že koláčiky plnia iba samotným tvarohom, môžete využiť dobu kysnutia na to, že si pripravíte trochu prepracovanejší variant tvarohovej náplne. K tej vám postačí:

  • tučný tvaroh,
  • práškový cukor,
  • hrozienka.

Balenie tvarohu zmiešajte s cukrom podľa chuti a pridajte hrsť hrozienok.

Okrem toho sa môžete stretnúť aj s moravskými koláčni s makom.

Príprava moravských koláčov s dvojitou náplňou.
Zdroj foto: mdanek / Shutterstock.com

Tipy na najlepšie moravské koláče

Aby sa vám vynikajúce moravské koláče vždy podarili, spísali som pre vás pár tipov a trikov, ktorých je dobré sa pri ich pečení držať.

  • Neviete si rady s naplnením koláčikov dvoma náplňami? Celý trik spočíva v tom, že tvarohovú náplň nanášate do koláča s pomocou cukrárskeho vrecka.
  • Aby vám vzišiel kvások, vždy používajte iba čerstvé droždie.
  • Zaujímavú chuť koláčikom prepožičia posýpka z vanilkového cukru.
  • Ak máte príliš hutný lekvár a ak chcete koláčiky trochu ovoňať, kvapnite do lekvárovej náplne lyžicu rumu. Skvele chutí aj lekvár zmiešaný so škoricou.
  • Pred pečením nezabudnite každý koláčik dôkladne potrieť vajíčkom. Vďaka tomu totiž získajú onen typický lesk.
  • Ak radi skúšate netradičné recepty, môžete tvarohovú náplň nahradiť citrónovou.

Zdroj: chocolatewithgrace.com, food.com


Ďalšie chutné dezerty ku káve