Jogurtová bábovka je bleskový múčnik, ktorým potešíte celú rodinu. Pridaním jogurtu vytvoríte jemnú a vláčnu bábovku. Vyskúšajte tradičný recept aj hrnčekovú verziu.
Nadýchaná jogurtová bábovka je snáď tým najtradičnejšímeceptom na múčniky v slovenskej a českej kuchyni. Jemná jogurtová bábovka sa výborne hodí na bežný deň aj na sviatočný stôl. Ak ju chcete pripraviť na slávnostnú príležitosť, použite aj polevu na bábovku a môžete ju tiež jemne dozdobiť.
Recept na jogurtovú bábovku
Veľmi rýchla a jednoduchá príprava je jej prednosťou – recept na jogurtovú bábovku zvládne určite každý začiatočník, podobne ako zvládnete aj recepty na bublaninu či makový závin. Použiť môžete akýkoľvek jogurt, ktorý doma v chladničke práve objavíte. Je jedno, či to bude jogurt biely, ovocný alebo napríklad tvarohový. Vždy si pochutnáte.
Suroviny
- 100 g oleja,
- 3 vajcia,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 200 g kryšt. cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 200 g hladkej múky,
- 200 g jogurtu.
Tip: Pre zdravší variant bábovky nahraďte biely cukor pri pečení za brezový cukor alebo vyskúšajte čakankový či datľový sirup.
Postup prípravy
- Do väčšej misy si dáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor aj cukor kryštál.
- Ľahko premiešame a pridáme aj ostatné suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
- Všetky suroviny dobre premiešame a vypracujeme tak hladké cesto. Prácu si môžeme uľahčiť tým, že cesto spracujeme za pomoci robota či mixéra. Ide to ale pekne aj ručne.
- Rúru si necháme predhriať na 180 stupňov a medzitým si pripravíme formu na bábovku.
- Opäť môžeme vymazať tukom a vysypať múkou či kokosom, silikónové formy sa ale vymazávať nemusia, bábovka pôjde aj tak pekne vyklopiť.
- Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút, priebežne kontrolujeme špajľou, či je bábovka hotová.
Výborná je tiež jogurtová bábovka s kakaom, stačí do polovice cesta pridať 3 lyžice kakaa a navrstviť do formy na striedačku svetlé a tmavé cesto.
Hrnčeková jogurtová bábovka
Hrnčekový recept je pre všetkých, ktorí si chcú pečenie zjednodušiť na maximum. Taká fantastická hrnčeková bábovka s jogurtom je potom hotová behom chvíle, už len počkať pokým sa upečie a naservírujete ju na rodinný stôl.
Suroviny
- 2 vajcia,
- 2 hrnčeky pšeničnej múky,
- 1 hrnček cukru,
- 1 hrnček bieleho jogurtu (môže byť aj kefír),
- prášok do pečiva,
- vanilkový cukor,
- 1 PL masla,
- hrozienka.
Postup prípravy
- Vo väčšej mise vymiešame vajcia s cukrom. Pomaly pridávame jogurt a premiešame.
- Pridáme postupne múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor, premiešame mixérom. Pokiaľ je cesto príliš husté, pridáme ešte trochu jogurtu (kefíru) podľa potreby.
- Podľa chuti pridáme do cesta hrozienka a premiešame vareškou.
- Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme približne 40 minút na 180 stupňov. Sledujeme povrch bábovky a vyskúšame pomocou špajle či je cesto úplne upečené.
Pri pečení tejto bábovky môžete popustiť uzdu vašej fantázie a vyskúšať menej tradičný recept, napríklad na jogurtovú bábovku s pudingom alebo jablkami.
Tip: Ak máte dostatok času a chcete, aby bola vaša bábovka vizuálne príťažlivá, pripravte si mramorovú bábovku, ktorá po rozkrájaní vytvorí peknú farebnú mozaiku.
Tipy na ďalšie koláče a múčniky