Recept na bravčovú krkovičku a ako ju pripraviť v rúre. Obed z krkovice budú milovať všetci, hlavne muži, ktorí sú všeobecne milovníkmi prerasteného mäsa.
Recept na pečenú krkovičku
Recept je síce dlhší na prípravu, ale aj tak nič neuponáhľajte, aby ste mali istotu, že mäso bude správne mäkké a chutné a vznikne vám tak najlepšia pečená krkovička v celku.
Suroviny
- 1 kg krkovice,
- 2 lyžice oleja (alebo rozpusteného masla),
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžička soli,
- 1/2 lyžičky mletého korenia,
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu,
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu,
- 1/2 šálky vývaru alebo vody.
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Krkovicu očistite a osušte papierovou utierkou.
- Cesnak olúpte a na jemno nakrájajte.
- V miske zmiešajte olej alebo maslo, cesnak, soľ, korenie, tymian a rozmarín.
- Krkovicu natrite zmesou zo všetkých strán.
- Vložte krkovicu do pekáča a pridajte vývar alebo podlejte vodou.
- Prikryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre po dobu asi 1,5 hodiny.
- Po uplynutí doby pečenia odstráňte alobal a pečte ďalších 20-30 minút, kým nie je krkovica zlatohnedá a chrumkavá.
- Vyberte krkovicu z rúry a nechajte ju na chvíľu odpočinúť pred krájaním.
- Krkovicu nakrájajte na plátky a podávajte.
Odporúčame: Z bravčovej krkovice je tiež vynikajúci recept na trhané mäso.
S čím podávať pečenú krkovičku?
Ako je u nás zvykom, najčastejšou prílohou k mäsu sú zemiaky. V tomto prípade ale môžete využiť to, že mäso pečiete, a do rúry tiež pridať zemiaky buď na mesiačiky, na kolieska, na polovičky či celé – ako to v rodine preferujete.
Samozrejme ale môžete uľahčiť kalorickému návalu pečeného mäsa a ako prílohu zvoliť jednoducho zeleninu alebo zeleninový šalát s dresingom.
Ak nemáte čas pripravovať prílohu, aj čerstvý chrumkavý chlieb je vďačným doplnkom k pečenému mäsu.
Ďalšie spôsoby, ako pripraviť bravčovú krkovičku
Neviete, čo z krkovice? Bravčová krkovica je mäso, ktoré sa dá pripravovať na mnoho spôsobov, nemusíte sa držať iba pečenia. Skvelá je napríklad:
- Krkovička na grile – mäso môžete naložiť do svojej obľúbenej marinády, nechať cez noc odležať a na druhý deň pripraviť skvelý grilovaný obed. Aké sú obľúbené marinády na mäso? Ponúka sa medovo-horčičná, zázvorovo-pomarančová, cesnakovo-rozmarínová a ďalšie. Pokojne môžete skúsiť marinádu „čo dom dal“. Napríklad objavíte novú chuť, ktorá vám uľahodí.
- Krkovička na pive – mäso klasicky osoľte a okoreňte a pridajte zmes cesnaku, rozmarínu, oleja a tmavého piva. Následne pivom podlievajte spoločne s vývarom či vodou.
- Krkovička s omáčkou – ak chcete byť kreatívna a prekvapiť svoju rodinu, zvoľte ku krkovici jablčnú alebo slivkovú omáčku. Stačí, keď mäso potriete zmesou byliniek a vami zvolenej omáčky a dáte piecť.
Zdroj: delish.com, thepioneerwoman.com
Ďalšie recepty s bravčovým mäsom