K hraniu spoločenských hier a pozeraniu dobrých filmov s rodinou či priateľmi počas dlhých zimných večerov patrí aj chutné pohostenie a skvelý nápoj, ako je horúca čokoláda. Ako si ju doma pripraviť?
Stavte na originalitu a pridajte do horúcej čokolády vaše obľúbené ingrediencie. Nebudete ľutovať, pretože chuť kvalitnej čokolády znesie kadejakú kombináciu. Pri kvalitnej čokoláde sa okrem toho nemusíte báť zvýšenia telesnej hmotnosti. V 100 ml horúcej čokolády sa totiž ukrýva približne 60 kcal (251 kj), ďalej 12 g sacharidov, 2 g tuku a 1 g bielkovín.
Pozitívne účinky čokolády
Kvalitná čokoláda je bohatá na živiny a vlákninu, bojuje proti starnutiu a eliminuje riziko infarktu. Má pozitívny vplyv na krvný tlak, ktorý pomáha znižovať a zlepšuje prekrvenie celého tela. Čokoláda dokáže tiež znížiť hladinu cukru v krvi a skvele stimuluje mozog. Vďaka tomu je skvelou prevenciou proti stareckej demencii alebo Alzheimerovej chorobe.
Recept na klasickú horúcu čokoládu
Pokiaľ milujete klasické recepty, potom si zamilujete tento variant. Na prípravu budete potrebovať čo najkvalitnejšie ingrediencie, jedine tak získate skutočne plnohodnotný a lahodný horúci nápoj.
Suroviny
- 100 g čokolády (obsah kakaa min. 70 %),
- štipku škorice,
- lyžičku vanilkového cukru,
- 500 ml plnotučného mlieka (alebo šľahačky).
Tip: Časť mlieka môžete nahradiť šľahačkou, hustá horúca čokoláda tak bude oveľa jemnejšia a nadýchanejšia.
Postup prípravy
- Do malej rajnice zmiešajte pár lyžíc mlieka, cukor, škoricu a čokoládu nalámanú na menšie kúsky.
- Zmes zohrejte na miernom ohni a za stáleho miešania nechajte ingrediencie povoliť a spojiť.
- Potom postupne prilievajte mlieko.
- Nakoniec celý obsah prelejte do hrnčeka a hladinu posypte kakaom v prášku alebo jemným vanilkovým cukrom.
Recept na vegánsku horúcu čokoládu
V dnešnej dobe existuje mnoho ľudí, ktorí holdujú vegetariánstvu alebo vegánstvu. Vďaka tomu vzniklo mnoho skvelých receptov, v ktorých sa klasické suroviny nahrádzajú tými rastlinného pôvodu. Vyskúšajte túto zaujímavú a lahodnú horúcu čokoládu vo vegánskej verzii.
Suroviny
- 250 ml mandľového mlieka,
- kakao v prášku (obsah tuku min. 20 %),
- trstinový cukor.
Postup prípravy
- Najskôr do rajnice nalejte lahodné mandľové mlieko a vmiešajte do neho kakao v prášku.
- Zmes zahrejte na miernom ohni a nechajte obe ingrediencie prepojiť.
- Potom stačí horúcu zmes naliať do hrnčeka a posypať trstinovým cukrom.
- Výsledok vás ohromí, pretože mandľové mlieko pridá horúcej čokoláde úplne nový rozmer.
Horúca čokoláda s marshmallow
Tento recept na domácu horúcu čokoládu s marshmallow bude najobľúbenejším variantom u vašich detí, pretože ozdoba hore v podobe sladkých nadýcahných cukríkov nielen vyzerá, ale aj chutí skvele.
Suroviny
- marshmallow na ozdobu,
- 1 liter plnotučného mlieka,
- 100 g horkej kvalitnej čokolády,
- 1 lyžicu trstinového cukru.
Postup prípravy
- V rajnici klasicky rozohrejte mlieko spolu s čokoládou nalámanou na kúsky, všetko dôkladne zamiešajte do úplného rozpustenia.
- Pridajte trstinový cukor na osladenie celého nápoja.
- Horúcu čokoládu nalejte do hrnčeka a navrch pridajte kúsky marshmallow spolu s malými kúskami čokolády.
- Podávajte horúcu čokoládu hneď, pretože marshmallow sa začne čoskoro rozpúšťať.
Dobrou chuť!
Zdroj: celebratingsweets.com
Ďalšie obľúbené nápoje a drinky