Pak choi recept je zdravý, chutný aj ľahký na prípravu. Ázijská zelenina, ktorá sa rozšírila do celého sveta. Prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička aj vy?
Čo je pak choi?
Pak choi pochádza z východnej Ázie a už z prvého pohľadu je zrejmé, že je príbuzný s mangoldom. Ten však pochádza zo Stredomoria. Zelenina pak choi je kapustovitá, je pre ňu typická biela a pomerne baňatá stonka doplnená o dlhé zelené listy. Tie môžu mať hladký aj mierne zúbkovaný okraj.
V Ázii je pak choi súčasťou každodennej kuchyne a spôsobov jeho prípravy existuje skutočne nespočetné množstvo. Prečo je čínska kapusta pak choi obľúbená a nedáte na ňu dopustiť? Každý pak choi recept je zdravý a dá sa dochutiť podľa svojho. Inšpirovať sa môžete v ázijskej kuchyni, ale nič vám nebráni využiť aj tradičné české korenie, zeleninu, ovocie a dochucovadlá.
Ako sa to správne píše?
Keď sa pustíte do hľadania receptov s pak choi, narazíte hneď na niekoľko variantov, ako je možné názov tejto zeleniny písať. Rovnou vás ale môžeme uistiť, že všetky spôsoby písania sú správne. Pod akými alternatívnymi názvami ho môžete nájsť v kuchárkach, receptoch a na internete? Napríklad pak choy, bok choy, čínska kapusta pak choi, pak čoj, pak čoj kapusta, kapusta čínska alebo čínsky mangold.
Recept na pak choi
Tento recept je nielen rýchly a chutný, ale hlavne zdravý!
Ingrediencie
- 2 hlávky pak choi,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 KL zázvoru, nastrúhaného alebo nasekaného,
- 2 PL sójovej omáčky,
- 1 PL oleja (ideálne sezamový alebo arašidový),
- 1/2 KL cukru,
- 1/2 KL sezamových semienok,
- štipka chilli alebo chilli oleja.
Postup prípravy
- Pak choi umyjeme, odstránime korene a rozdelíme na jednotlivé stonky. Stonky môžeme nechať celé alebo ich podľa veľkosti rozkrojiť na dve alebo tri časti.
- Vo woku alebo vysokej panvici rozohrejeme olej.
- Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zázvor a krátko opražíme, kým nezačnú voňať.
- Pridáme pak choi a vyprážame na strednom plameni, kým nezmäkne.
- Zalejeme sójovou omáčkou a pridáme cukor. Premiešame a necháme krátko povariť, aby sa chute prepojili.
- Na záver posypeme sezamovými semienkami a chilli alebo chilli olejom, pokiaľ používame.
Odporúčame: Recept na thajské jedlo Pad Thai
S čím podávať pak choi?
Ako a s čím môžete pak choy konzumovať a ako upraviť pak choi tak, aby ste si na ňom pochutnali? Svoje čestné miesto má v teplej aj studenej kuchyni. Možno si pripraviť lahodný pak choi studený šalát, do ktorého pridáte ďalšie druhy šalátov, cibuľu, ovocie, avokádo a citrónovú či sójovú zálievku. Skvele si ale pochutnáte aj na grilovanom pak choi, fermentovanom variante či restovanom čínskom pak choi na panvici. Medzi obľúbené pak choi recepty samozrejme patria aj tie prevzaté z ázijskej kuchyne.
Prečo do svojho jedálnička zaradiť pak choi?
Pretože čínska kapusta je plná živín a zdraviu prospešných látok, nie je na škodu, keď si ju čas od času pridáte do svojho jedálnička. Pravidelná konzumácia tejto ázijskej zeleniny má pozitívny vplyv na krvný tlak aj kardiovaskulárny systém. Rovnako telo chráni pred voľnými radikálmi a môže pomôcť zlepšiť pamäť aj schopnosť učenia.
Zdroj: bbcgoodfood.com, delish.com
Tipy na ďalšie obľúbené ázijské jedlá