Banánový chlieb alias banana bread je skvelý, keď dostanete chuť na sladké. Pokiaľ sa vám doma kopia prezreté banány, prinášame vám skvelý tip čo z nich upiecť. A ak náhodou trpíte intoleranciou na lepok, nemajte obavy. V článku nájdete aj recept na bezlepkový banánový chlieb.
Ak chcete skĺbiť dezert z ľahko dostupným surovín, ktorý zároveň neznamená obrovský kalorický príjem, tento recept na banana bread vás určite zaujme.
Co je banana bread
Vláčny banánový chlieb je zákusok chuťovo podobný známej banánovej bábovke a vzhľadovo chlebíčku biskupskému. Najviac sa vám bude hodiť, ak máte doma niekoľko prezretých banánov, ktoré už s najväčšou pravdepodobnosťou neplánujete klasicky skonzumovať. Zároveň je možné si ho dochutiť podľa preferencií a predstáv každého.
Ako dlho vydrží banánový chlieb čerstvý?
Pokiaľ budete chlieb držať v izbovej teplote, mal by vám vydržať až 4 dni čerstvý.
Recept na banánový chlieb
Tento banánový chlieb je veľmi jednoduchý, bez problémov zvládnuteľný aj začiatočníkom v kuchyni či tou najmladšou generáciou.
Suroviny
- 3 prezreté banány,
- 190 g múky (hladké),
- 150 g masla,
- 100 g cukru (krupice),
- 2 vajcia,
- ¾ prášku do pečiva,
- ½ lyžičky jedlej sódy,
- ½ lyžičky muškátového orieška (nemusí byť),
- štipka soli.
Postup prípravy
- Než začneme s čímkoľvek iným, tak si rozohrejeme maslo a necháme ho odstáť.
- V miske si pomocou vidličky roztlačíme prezreté banány. K nim pridáme vajcia a odstáté maslo a všetko ešte premačkáme vidličkou alebo použijeme metličku.
- V inej miske si zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, muškátový oriešok a štipku soli.
- Obe dve misky spojíme do jednej a dôkladne premiešame na vláčne cesto.
- Forma na banánový chlieb je najlepšia tá, ktorá je určená pre chlebíčky, ako je známy biskupský. Formu si vymastíme maslom a cesto do nej vlejeme.
- Do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C chlieb vložíme a necháme piecť minimálne po dobu 20 minút.
- Najlepšie je jeho stav kontrolovať pomocou špajle.
- Keď na špajli nie je cesto nalepené, banánový chlieb je pripravený na vybratie.
Ako vylepšiť banana break
- Ak máte dojem, že by chlebíček zniesol viac chutí či dozdobenia, verte, že možností je niekoľko. Čo je určite jednou z lahodných kreácií, tak je banánový chlieb s čokoládou. Pri miešaní banánov v miske môžete prihodiť cca 50 g nastrúhanej horkej čokolády. Čokoláda sa môže pridať aj v podobe kúskov. Môžu byť známe ako chocolate chips.
- Ak chcete, môžete navyše do receptu vmiešať perníkové korenie.
- Čo chlebíček úžasne doplní, tak sú aj orechy. Či pekanové, mandle, alebo môžu to byť aj orechy vlašské.
- Lyžička chia semienok do receptu podporí jeho fitness zameranie. S hrozienkami určite tiež chybu neurobíte.
- Niektorí si ho radi vylepšia vanilkovým extraktom alebo doplnia kokosom. Čo je tiež skvelá záležitosť, tak je vrchné poliatie čokoládovou polevou alebo nejakým zaujímavým sirupom.
Recept na bezlepkový banánový chlieb
Samozrejme existuje aj bezlepkový variant tohto chutného receptu. Na bezlepkový banánový chlieb odporúčame použiť ryžovú múku.
Suroviny
- 3 prezreté banány,
- 130 g masla,
- 2 PL medu,
- 2 vajcia,
- 2 ČL prášku do pečiva,
- 2 ČL škorice,
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky,
- ½ hrnčeka nasekanej čokolády.
Postup prípravy
- V miske si roztlačte banány, k nim pridajte rozpustené maslo, med a vajcia.
- V druhej miske zmiešame sypké suroviny, tj. bezlepková múka, prášok do pečiva, škorica a vymiešajte hladké cesto.
- Podľa chutí môžete pridať kúsky čokolády, orechy, kandizované ovocie či ďalšie pochutiny.
- Pečte rovnako, ako klasický banánový chlieb – cca 20 min. vo vopred vyhriatej rúre na na 180 ° C .
Recept na fit banánový chlieb
Vyznávačov zdravej výživy by mohol zaujímať variant bez hladkej múky, za to s múkou špaldovou. Vyskúšajte tento hrnčekový recept na fit banánový chlieb zo špaldovej múky.
Suroviny
- 3 prezreté banány,
- ½ špaldovej múky,
- ½ hrnčeka cukru (môžete aj vynechať),
- 2 vajcia,
- 1 biely jogurt,
- 1 ČL sódy bikarbóny
- vanilkový extrakt,
- štipka soli.
Postup prípravy
- Postup je identický ako v predchádzajúcich receptoch. V miske roztlačíme vidličkou banány, pridáme k nim vajcia, biely jogurt a vanilkový extrakt (podľa preferencií).
- Sypké ingrediencie zmiešame najskôr v druhej miske, teda špaldovú múku, cukor, jedlú sódu a štipku soli, a následne spojíme s banánovou zmesou.
- Vlejeme do vymastenej formy na banánový chlieb a pečieme približne 20 minút pri teplote 180 ° C.
Čo s prezretými banánmi robíte u vás doma? Máte vlastné recepty, do ktorých prezreté banány používate? Ak máte práve teraz jedny na stole, vyskúšajte náš recept, ktorý si určite obľúbite.
Zdroj: ocado.com, waitrose.com
Ďalšie obľúbené recepty