Krémové hubové rizoto pripravujú s veľkou obľubou práve v Taliansku, obľúbené sa však stalo aj v našich končinách. Dôležitý je nielen výber správnej ryže, ale hlavne samotná príprava.
Recept na krémové hubové rizoto
Chuť tohto pravého talanskeho krémového rizota je jednoducho neodolateľná. Poďme na to – tento recept na bezmäsité jedlo si obľúbite takmer okamžite.
Suroviny
- 1 hrnček ryže – najlepšie druh Arborio alebo Carnaroli,
- 1 cibuľa,
- 250 g čerstvých šampiňónov,
- maslo,
- zeleninový vývar podľa potreby,
- parmezán.
Tip: Okrem šampiňónov môžete pripraviť hubové rizoto zo sušených, mrazených alebo čerstvých lesných húb.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme zeleninový vývar – ten budeme pridávať podľa potreby, takže je lepšie ho mať po ruke viac. Najlepší vývar je samozrejme z čerstvej zeleniny, ale môže byť aj ten z bujónu.
- Cibuľu si olúpeme a nakrájame najemno, na panvici si potom zohrejeme cca plátok masla a cibuľu opražíme.
- K spenenej cibuľke pridáme na panvicu ryžu a restujeme.
- Po chvíľke začneme po troškách prilievať vývar a neustále miešame.
- Je dôležité ryžu podlievať vývarom priebežne, kým ryža vývar saje a nie je úplne mäkká na skus, je potrebné vývar stále pridávať – asi po jednej naberačke.
- Ryžu tiež musíme stále miešať a strážiť.
- V medzičase si ale na druhej menšej panvičke pripravíme olúpané, umyté a pokrájané šampiňóny. Tie restujeme na masle a zľahka osolíme.
- Keď je ryža mäkká, tesne pred koncom varenia, do nej vmiešame pripravené orestované šampiňóny a premiešame.
- Parmezán si rozdelíme na dve polovice a nastrúhame ho na hrubom strúhadle. Jednu polovicu primiešame do hotového rizota ešte za tepla, aby sa syr rozpustil.
- Zvyškom parmezánu ozdobíme porciu rizota na tanieri.
Najlepšie hubové rizoto môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami a podávame.
Ďalšie obľúbené recepty na rizoto
Rizoto je vynikajúce jedlo, ktoré je možné pripraviť v mnohých variáciách. Okrem vyššie spomínaného hubového rizota existuje množstvo ďalších chutných receptov. Tu je niekoľko nápadov:
- krémové cuketové rizoto,
- zeleninové rizoto
- krémové špargľové rizoto,
- krémové šafránové rizoto,
- srbské rizoto s bravčovým mäsom,
- krémové kuracie rizoto.
Rizoto je veľmi univerzálne jedlo, takže neváhajte experimentovať s rôznymi prísadami podľa vašej chuti!